Beszappanozott kezét mossa folyó víz alatt egy személy.

Az alapos és rendszeres kézmosás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük a különféle fertőzéseket és megőrizzük egészségünket. Egy felmérés szerint évente több mint 3 millió gyermek veszti életét, márpedig ez könnyedén megelőzhető lenne egy egyszerű kézmosással. Ennek hiányában viszont a szennyezett és mikrobáktól hemzsegő kézről a kórokozók könnyedén bekerülhetnek a szem, az orr, a száj vagy az intim testrészek nyálkahártyáira, és így a szervezetben gyulladásokat és különféle megbetegedéseket idézhetnek elő. Ilyen például a gyomorhurut, a vírusos bőrfertőzés, a hasmenés, emésztőrendszeri megbetegedések vagy akár a tüdőgyulladás. Ezért nagyon fontos lenne már egészen kicsi kortól kezdve elsajátítani a helyes kézmosást és beszélni a gyermekeknek a kézhigiénia fontosságáról, hogy felnőttkorban teljesen természetes legyen naponta többször is a kéz tisztán tartása, mert bizony a meglehetősen elkeserítő hazai adatok azt mutatják, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nem egészen egyértelmű emberek sokasága számára, hogy miért is szükséges a kezüket megmosni.

Hogyan kell helyesen kezet mosni? Nem elég csupán tiszta vízzel kezet tisztítani, szappanra is szükség van ahhoz, hogy a szennyeződések mellett a baktériumoktól is megszabaduljunk. Először is öblítsd le a két kezedet a folyó víz alatt. A víz fontos, hogy meleg legyen. Majd alaposan szappanozd be a kezeidet. Kézmosás során alaposan végig kell sikálni a tenyeredet, az ujjaid közötti területeket, a körmeid alatti részeket, a csuklódat, az ujjvégeidet, a kézhátadat, a hüvelykujjaidat és a kezeid mindkét oldalát is. Fontos, hogy a kézmosási tevékenység legalább egy percig tartson. Ezt követően öblítsd le folyó víz alatt mindkét kezedet, majd papírtörlő segítségével törölgesd szárazra. Ez sokkal hatékonyabb, mint a nedves textiltörülköző, amely szintén hemzseghet a különféle mikrobáktól, és hiába súrolod meg alaposan a kezeidet, ha aztán a törülközővel újra teli lesznek a kacsóid a használatát követően. Lényeges, hogy ne maradjanak nedvesek a kezeid, mert ez szintén kitűnő táptalaja a baktériumoknak.

Mikor szükséges kezet mosni? Étkezés előtt, WC-használat előtt és után, munkahelyről vagy iskolából hazaérve, utcán vagy tömegközlekedési eszközön történő tartózkodást követően, háziállatokkal történő játék vagy azok gondozása után, ételkészítés előtt, közben és után. Minden olyan esetben szükségessé válik a kézmosás, amikor látjuk, hogy a kezünk bepiszkolódott, de akkor is, ha tudjuk, hogy bármiféle fertőzésveszélynek lettek kitéve a kezeink. Vagyis a munkahelyünkről vagy kórházi látogatásból hazatérve, tehát minden olyan alkalommal, amikor bármilyen szennyezett tárggyal érintkezhettünk. Ha beteget látogatsz a kórházban, vagy csecsemőt, idős személyt a saját otthonában, soha ne felejtkezz el a kézmosásról, mivel a kisbabáknak még nincs fejlett immunrendszere, az idős, beteges személyek pedig legyengült immunrendszerük miatt sokkal könnyebben megfertőződhetnek, mint azok, akiknek szervezetük védőbástyája erős és tökéletesen egészségesen működik.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*