Gyönyörű helyen jógázik egy kidolgozott testű lány.

Egyik ismerősöm mesélte, hogy a gyermeke születése után néhány hónappal kemény edzésbe kezdett. A terhessége előtt nemigen sportolt, úgy gondolta, hogy az alakja teljesen rendben van, így nem érezte fontosnak, hogy mozogjon. Szülés után azonban nem csupán azért tartotta lényegesnek a testedzést, hogy megszabaduljon a súlyfeleslegétől, hanem mert az egészséges életmód valahogy egyre fontosabb lett számára. Szeretné látni, ahogy felnő a gyermeke, és szeretne egészséges nagymamaként az unokáival játszani és sok-sok időt kellemesen eltölteni velük. Nos, ez az ismerősöm mesélte, hogy amikor az első edzésen gyötörte magát és testét a nehezen kivitelezhető gyakorlatok miatt, akkor valahogy feltűnt neki, hogy az edző minden egyes gyakorlatnál felhívta a figyelmét a helyes légzés fontosságára. Kedves ismerősöm nem nagyon értette, hogy miért helyeznek erre olyan nagy hangsúlyt, de ma már nagyon is tisztában van vele, hogy mennyire lényeges az edzés közbeni helyes légzéstechnika elsajátítása és alkalmazása.

Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy ki- és belégzés nélkül nem tudnánk létezni. Oxigénre minden egyes élőlénynek szüksége van, hogy életben maradjon. Az oxigént a vér szállítja a sejtekhez, amelyek oxigén hiányában nem lennének képesek élni. Az emberek nagy része nem tud helyesen lélegezni, ami pedig sok egészségügyi probléma okozója lehet. A helyes légzés nagyon sok méreganyagtól képes az emberi szervezetet megszabadítani, elősegíti a megfelelő vérkeringést, és még az emésztésünknek is jót tesz. De jó hatással van a májra, a hasnyálmirigyre, a vérnyomásra és még az idegrendszert is képes kiegyensúlyozni.

A helyesen kivitelezett légzés még az edzés minőségét is javítani képes. Sokan nem is gondolnák, hogy a légzésnek milyen központi szerepe van a testmozgás során. A helyes légzés elősegíti a teljesítmény növekedését, és sokkal frissebbek lehetünk még egy megerőltető edzést követően is. Hogyan lélegezz? Szívd be jó mélyen a levegőt, közben érezned kell, ahogy a rekeszizmaid „működésbe lépnek”, de azt is, ahogyan a mellkasod és a pocakod megemelkedik. A folyamat közben a tüdőd kitágul a beszippantott oxigénnek, levegőnek köszönhetően. A kilégzés ideális esetben ugyanannyi ideig tart, mint a belégzés. Ügyelj arra, hogy kilégzésnél az összes levegőt fújd ki, amit belélegeztél. Az edzés közbeni légzés a gyakorlatok megfelelő ritmusát is képes megadni.

Tehát edzés közben azért is nagyon lényeges, hogy megfelelően lélegezz, hogy szervezetedet elegendő oxigénhez juttasd hozzá. Főleg az intenzívebb gyakorlatoknál, amikor szervezeted fokozottabban kívánja az oxigént. Ha edzés közben nem megfelelő a légfelvétel, vagy rosszabb esetben visszatartod a lélegzetedet, akkor tested oxigénhiányban fog szenvedni, ami nem csupán rossz teljesítményt fog eredményezni, hanem még légszomjad is lehet, de egy intenzívebb edzés esetén akár még el is ájulhatsz. Tehát ha az edződ a gyakorlatok végzése közben figyelmeztet a ki- és belélegzésre, ne hagyd figyelmen kívül az utasításait, mert igenis nagy jelentősége van a megfelelően kivitelezett légzéstechnikának.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*