Középkorú félmeztelen férfi üres teflonserpenyővel a kezében, körülötte mindenféle "repkedő" ételek.

Ha szeretnél zsírt égetni és izmot építeni, akkor ez a cikk neked szól. Ebben a cikkben a négy legfontosabb izomépítő étrendről olvashatsz.

Először is győződj meg róla, hogy a kiválasztott étrend megfelel-e a céljaidnak. Ez az első faktor hihetetlenül evidensnek és egyszerűnek tűnik, sokan mégsem azt az étrendet követik, amelyre szükségünk van. Például hiába akar egy olyan testépítő izmot építeni, aki csak vegán étrendet követ, nem biztos, hogy sikerülni fog neki. És zsírt sem fog az égetni, aki naponta több ezer kalóriát elfogyaszt. Ezért nagyon fontos meghatározni a célt, hogy aztán a megfelelő étrendet is kiválaszthasd magadnak.

Ha izmot szeretnél építeni vagy testzsírt szeretnél égetni, akkor ügyelned kell a kalóriabevitelre és a makrotápanyagokról se feledkezz meg. A proteinek, a tiszta fehérjék is igen fontos szerepet játszanak a táplálkozásban. Kérdezhetnéd, hogy miért? Ha nem fogyasztasz elegendő fehérjét, akkor nem számíthatsz elég izomnövekedésre és fejlődésre. A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel az étvágyad is sokkal jobban képes kontrollálni.

Tudományos kutatások szerint a fehérje segíti csökkenteni az izomszövet veszteségét például a fogyási szakaszban, és azt mindenki tudja, hogy ez mennyire fontos tényező ahogy öregszünk. Az, hogy naponta kinek mennyi fehérjére van szüksége, sok mindennek a függvénye. Ez függ a nemtől, az életkortól, a testösszetételtől, az étrendtől, az edzés típusától és még sorolhatnám.

A helyes étrend tehát rendkívül fontos, viszont ami ennél is sokkal lényegesebb, azok a makrotápanyagok. A makrotápanyagok – szénhidrátok, zsírok és fehérjék – lebontásához viszont mikrotápanyagokra, vagyis vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségünk. Nem elég azonban csak megfelelő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét és zsírt fogyasztani, a minőségre is ügyelni szükséges. Ennek érdekében fogyassz minél több természetes táplálékot és lehetőleg kerüld el a feldolgozott élelmiszereket. A minőség ugyanis befolyásolja az egészségügyi paramétereket.

Értelemszerűen az úgynevezett „junk food” sok betegség és egészségügyi probléma okozója lehet, amely nemcsak a testzsírégetésben, hanem az izomépítésben is akadályokat gördíthet eléd. A magasabb minőségű élelmiszerek több mikrotápanyagot is tartalmaznak, amelyek lehetővé teszik, hogy szervezeted megfelelően működjön és hozzájárulnak az egészséged megőrzéséhez is.

Amikor a számodra megfelelő étkezési tervet állítod össze, négy dologra koncentrálj. Találd ki a céljaidat. A kalóriabevitel egyezzen a céljaiddal. Ügyelj a megfelelő fehérjefogyasztásra. Fókuszálj a makro- és a mikrotápanyagok helyes és megfelelő bevitelére.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*