Kézi súlyok mellett, az edzőterem sarkában pihen egy férfi két gyakorlat között.

Azok a személyek, akik hamar szeretnének megizmosodni, sok hibát követnek el az edzőteremben. Nem elég, hogy az edzések során rosszul kivitelezett gyakorlatokat hajtanak végre, még túl sokat és túl sokszor is edzenek, ezzel pedig nem hagynak elegendő időt szervezetüknek a regenerálódásra. Hiába van valaki mindennap az edzőteremben, és hiába emelgeti bőszen a hatalmas súlyokat, ettől még sem a mérete, sem az ereje nem fog megnövekedni.

A gyakorlatok helyes végrehajtását meg kell tanulni. Senki sem úgy megy első alkalommal az edzőterembe, hogy azonnal minden információ birtokában van. Mindenképpen érdemes egy hozzáértő személlyel vagy egy személyi edzővel konzultálni, hiszen a nem megfelelően végrehajtott gyakorlatok súlyos, egyes esetekben visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhatnak. A testépítő személynek figyelembe kell vennie az életkorát és a teherbírását, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy például guggolás közben milyen súly van a kezeiben.

A túledzettség nem csupán az izmokat terheli meg, de az ízületeket is jelentős mértékben károsítja. Ami vagy nagyon hosszú rehabilitációt igényelhet, hogy újra használni tudja az illető, vagy pedig annyira tönkremegy, hogy a jövőben egyes gyakorlatok elvégzése teljesen lehetetlenné válhat. Ezt pedig senki sem akarhatja.

A túledzettségnek jelei vannak, amelyeket könnyedén felismerhet bárki. Amennyiben túlságosan sokat fájnak az izmaid és emiatt mindig ugyanazokkal vagy egyre kisebb súlyokkal edzel, biztos lehetsz benne, hogy valami nincs veled rendben, vagyis túlhajszoltad magad. Ha az edzések ellenére is folyamatosan csökken a testsúlyod, étvágytalan vagy, de nagyon sokat iszol, akkor is gyanakodhatsz, hogy túledzetted magad. De a mozgáskoordinációs problémák, az állandó fáradtságérzet, levertség és a minden ok nélküli idegesség is utalhat erre. Akkor is gyanakodhatsz túledzettségre, ha alvási zavarokkal küszködsz, vagy rendesen alszol ugyan, de ennek ellenére is állandóan fáradt vagy, illetve minden apró betegséget elkapsz, ami azonnal ledönt a lábadról. Az egyik legszembetűnőbb jele azonban a túledzettségnek, ha már nem vagy olyan virgonc az edzőteremben és úgy hajtod végre a gyakorlatokat, mint egy érzelmek nélküli marionett bábu. Az is figyelmeztető jel lehet, ha folyamatosan meg tudod magad győzni, hogy aznap éppen miért ne menj le az edzőterembe, vagyis egyáltalán semmi kedvedet sem leled már a testépítésben, a súlyok emelgetésében.

Ahhoz, hogy ne válj a túledzettség áldozatává, fontos, hogy legyen egy alaposan kidolgozott edzésterved, és a teljesítményedet bizonyos időközönként ellenőrizni szükséges, hiszen csak így tudod nyomon követni a fejlődésedet is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*