Fiatal nő kék tornaszőnyegen piláteszgyakorlatokat végez, lábát feje mögé rakja, ekében gördül hátrafelé.

A pilates a hollywoodi sztárok körében már több évvel ezelőtt is töretlen népszerűségnek örvendett. A nagy hírességek – Jennifer Aniston, Sandra Bullock, Cameron Diaz, Liv Tyler, Keanu Reeves – is ezt a mozgásformát választották, hogy megőrizzék tökéletes alakjukat, és elkápráztassanak bennünket a filmvásznon. A pilates torna kidolgozója Joseph Hubertus Pilates, aki 1926-ban az Amerikai Egyesült Államokban nyitotta meg első tornastúdióját. Az 1940-es években pedig nemcsak a színészek, hanem híres táncosok és előadóművészek körében is elindult hódító útjára ez a mozgásforma.

Pilates több száz, talajon végezhető gyakorlatot dolgozott ki, amelyek egyénre szabottak, és fokozatosan épülnek egymásra. A pilates torna speciális gépeken végezhető mozgássorozatokat is magába foglal. A pilates mozgáselemei erősítik a test vázizomzatát, megacélozzák az izomzatot, fejlesztik a mozgást, megtanítják a helyes légzéstechnikákat és javítják a közérzetet. Tehát a testünk és szellemünk összhangba kerül egymással.

A pilates minden korosztályt, férfiakat, nőket és gyerekeket is egyaránt célba vesz. Ez a torna ajánlható mindazoknak, akiknek a stressz bekúszik a mindennapjaikba, akiknek hátfájás keseríti meg az életét, akik elégedetlenek a testtartásukkal. Javallott azoknak a nőknek, akik alakjukat szeretnék tökéletesebbé varázsolni, akár szülés után is, de szülés előtt is ideális választás, hiszen segít felkészíteni a testet a várandósságra és a vajúdásra. Férfiak is nyugodtan járhatnak pilatesórákra, ha arányos izomzatra vágynak. A tornának ezen formája, javítja a gyermekek mozgáskoordinációját, testtartását és fejleszti a koncentrálóképességüket.

Pilates módszerével feszesebb lehet a feneked, a hasgyakorlatoknak köszönhetően laposabb lehet a hasad, hajlékonyabbá válhatsz, izmaid kidolgozottabbak lehetnek. Emellett megerősíti a vázizomzatot, így a csípő, a gerinc és a vállízület mozgékonyabbá válhat.

A test kidolgozottsága mellett egyéb jótékony hatásai is vannak a pilatesnek. A sajátos légzéstechnikának köszönhetően megnő a tüdő kapacitása, így javítja az állóképességet. Fejleszti az egyensúlyérzéket, megtanítja a helyes testtartást, fokozza az erőnlétet és a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, serkenti az anyagcserét, oldja a feszültséget. Mindezek mellett csökkenti a csontritkulás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a depresszió kialakulásának kockázatát.

A pilates olyan módszereket alkalmaz, amely a szellemi ellazulás mellett segít megérteni és javítani a test mechanikáját, így áll helyre a test és a lélek közötti egyensúly. Ez biztosítja, hogy a tested feltöltődjön energiával, és így hatékonyabban tudod felvenni a küzdelmet a szürke hétköznapokon jelentkező stresszes helyzetekkel, a rohanó és teljesítménycentrikus világgal és a lelkeket megnyomorító búskomorsággal.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*