Fülére párnát szorít egy fiatal nő, mert párja horkol mellette.

Biztos van a környezetedben olyan személy, aki éjszakánként horkol, miközben alszik. Annak, aki csak csendben képes mély álomba szenderülni, bizonyára nem kellemes a hortyogó családtagját hallgatni. De a fülsértő horkolás nemcsak annak a személynek kellemetlen, aki kénytelen az éjjeli „áriát” végighallgatni és elszenvedni, hanem magának a horkoló személynek is, hiszen a horkolás egyáltalán nem egészséges.

A horkolás bármelyik életkorban előfordulhat, azonban a kor előrehaladtával egyre többen küzdenek ezzel a problémával. A férfiak gyakrabban horkolnak, mint a nők. A horkolás jelentősen lerontja az alvás minőségét, hiszen ilyenkor a légzés akadályozottá válik. De mégis mi az oka a horkolásnak? Több tényező is szerepet játszhat ennek a problémának a fennállásában. Sok ember azért horkol, mert súlytöbblettel rendelkezik. Sok ember csak akkor hortyog, ha az egész napi munka miatt túlságosan elfáradt, kimerült. Egyes betegségek is megzavarhatják a nyugodt alvást. Ilyen például az orrgarati daganat, az orrpolip, az arcüreggyulladás, de orrmandula- vagy a garatmandula-megnagyobbodás miatt is akadályozottá válhat a légzés. Egyes allergiás megbetegedések, de még a nátha vagy a megvastagodott nyak is kiválhat horkolást. Horkolni azok is szoktak, akik dohányoznak, mértéktelenül alkoholt fogyasztanak, de egyes gyógyszerek is felelőssé tehetők a horkolásért. Van olyan személy, akinél a nem megfelelő testhelyzet okozza a problémát.

Mit lehet tenni a horkolás ellen? Egyes esetekben a horkolás csak egy átmeneti állapot. Például ha valakinek sikerül gyógyírt találni az allergiájára vagy átesik egy mandulaműtéten, esetleg abbahagyja a dohányzást, akkor általában a horkolás problémája is megoldódik. Viszont ha valaki nem tesz annak érdekében, hogy ez az egészségügyi gondja ne keserítse meg a saját és a környezetében élők életét, akkor nagy-nagy veszélynek teszi ki magát, hiszen a horkolás kórossá is válhat, amikor a horkolás már nagyon hangos, ha már nemcsak egyes fekvő pozitúrák, hanem szinte minden testhelyzet horkolást eredményez, amely horkantással is párosul. A horkantás azért is rejt sok veszélyt magában, mert több másodperces légzéskimaradással jár együtt. Márpedig ha a levegővétel nem ütemes, akkor a szervezet nem jut elegendő oxigénhez sem, ami sok betegség okozója lehet. Ilyen a stroke, a magas vérnyomás, de akár még halálhoz is vezethet a rendszeres és hosszú évek óta fennálló horkolás. Nem beszélve arról, hogy hiába nem ébred fel éjszakánként a horkoló személy, mégsem tudja rendesen kipihenni magát. Reggel nyúzottan és elgyötörten ébred, napközben ezért nem képes maximálisan ellátni a feladatait. A folyamatos álmosság és fáradtság nem csupán testi, hanem lelki tüneteket is okozhat.

Éppen ezért érdemes a horkoló személynek minél hamarabb kivizsgáltatni magát és a problémájára megoldást találni. A kezelés része lehet a gyógyszeres terápia, de műtétre is sor kerülhet, illetve az életmódváltás – fogyás, dohányzás abbahagyása, gyógyszerek mellőzése – is eredményre vezethet és megszüntetheti a horkolást és ezzel együtt az egészségügyi veszélyeket is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*