Forró kánikulában kulacsból iszik vizet egy fiatal lány.

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint egy egészséges szervezetnek is legalább két hétre van szüksége, hogy alkalmazkodni tudjon az időjárás változásaihoz. Azok, akik rendszeresen sportolnak és erről a nagy kánikulában sem hajlandók lemondani, nem árt, ha óvatosan tréningeznek, és nem esnek túlzásokba. A 30 fok és az ennél magasabb hőmérséklet a szív- és érrendszert sokkal nagyobb terhelésnek teszi ki. A lényeg, hogy sportolás közben tarts apróbb szüneteket és ne térj el néhány fontos szabálytól, akkor nem lehet baj.

Ha nagyon ragaszkodsz az edzéstervedhez, akkor vásárolj egy pulzusmérőt, hogy legalább nyáron figyelemmel tudd kísérni a szívverésedet. Miért olyan lényeges ez? Ha melegben edzed a testedet, akkor a szívedre pluszfeladatok hárulnak, hiszen ilyenkor az izmaid hőt termelnek és még ezt is le kell adnod a testfelületeden. A szívnek ilyenkor több vért kell pumpálnia a bőrhöz és az izmokba, emiatt hevesebben ver a szív, és a pulzusszám is megemelkedik.

Nyáron nem javasolt a napközbeni sportolás, válassz helyette egy reggeli vagy esti időpontot, mivel ilyenkor a hőmérséklet és az UV-sugárzás is sokkal alacsonyabb. Napvédő krém azonban még ilyenkor is legyen nálad és használd is! Ha mégis arra vetemedsz, hogy a legnagyobb melegben edzed a testedet, akkor legalább árnyékos helyen tedd azt.

A ruhaválasztás is nagyon fontos a nyári testedzésénél. Válassz légáteresztő, lenge és könnyű sportruházatot. Viselj sapkát, ha ez nem baseballsapka, akkor óvd a szemeidet napszemüveggel.

A folyadékfogyasztás télen és nyáron egyaránt fontos. Hőségben edzeni víz nélkül merész és őrült gondolat. Mindig legyen nálad egy üveg friss víz, hiszen a melegben végzett testmozgástól még erőteljesebben fogsz izzadni, és ilyenkor nagyon sok ásványi anyag távozik a szervezetedből. A legjobb választás a szénsavmentes ásványvíz, vagy a káliumban, kalciumban gazdag, de cukormentes ital.

Hiába vagy fitt és edzett, még téged is megviselhet az embert próbáló hőség. Akkor teszel a legjobbat a testeddel, ha sokat pihensz. Ha mégis egy fanatikus edzésmániás vagy, akkor csak okosan merészkedj ki a napra, hiszen a nagy forróságban még azok a gyakorlatok is sokkal nehezebben fognak menni, amelyek egyébként nem szoktak problémát jelenteni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*