Különféle színű és méretű lencsék egyforma tálkákban.

A hüvelyesekre jellemző, hogy magas a rost-, a szénhidrát-, az ásványianyag-tartalmuk és csak kevés zsírt tartalmaznak. A lencse az A- és B-vitamin, illetve a vas és kalcium tárháza. A lencsében sok antioxidáns vegyület lelhető fel, amelyek semlegesítik a káros szabad gyököket, így védelmezve bennünket a különféle betegségektől. A lencsében olyan anyagok is fellehetők, amelyek az immunrendszert képesek megerősíteni, pontosabban olyan immunsejteket képesek stimulálni, amelyek a vírusokkal képesek eredményesen felvenni a harcot. A lencse segítséget nyújthat a cukorbetegség megelőzésében.

A borsóban sok az A-vitamin, a magnézium, a kálium és a kalcium. A magnézium a csontok és izmok egészséges működését képes biztosítani. A magnézium és a kalcium megfelelő aránya elősegíti a kalcium felszívódását és annak hasznosulását. Amikor borsót fogyasztunk, akkor sokat teszünk az egészségünkért, mert a magnézium megakadályozza, hogy a kalcium kioldódjon a csontokból. A zöldborsó jót tesz az emésztésnek és a szervezetben zajló gyulladásos folyamatoknak is elejét tudja venni, illetve meg tudja azt szüntetni, a csicseriborsó pedig igen jó kalcium-, vas- és fehérjeforrás. Ha rendszeresen fogyasztjuk a zöldborsót, akkor sokat tehetünk szívünk és érrendszerünk védelméért és egészségéért, hiszen a magnézium és a kálium biztosítani képes a szív egészséges működését. A zöldborsóban van mangán is, amely a magnéziummal egyetemben a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. Így bátran fogyaszthatják az alacsony és a magas vérnyomásban szenvedők is. A csicseriborsó csökkenti a vér koleszterinszintjét, így járulva hozzá a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Magas a fehérje- és rosttartalma, ezzel szemben a zsírtartalma alacsony. Tartalmaz még E-vitamint is, amely szintén egy kitűnő antioxidáns, és még az öregedési folyamatokat is lassítja.

A zöldbab igen gazdag folsavban, amely az állapotos hölgyeknek igen hasznos, hiszen a folsav rendszeres fogyasztásával kiküszöbölhetők a magzati születési rendellenességek. A zöldbab leve segíti a máj működését és méregtelenítő hatással is bír. A zöldbab szabályozni tudja az inzulint a vérben. Köszvény akkor alakul ki, amikor túl sok húgykősav rakódik le a szervezetben. A zöldbab segíti megakadályozni a kőlerakódást, így jelentősen lecsökkenti a köszvény kialakulásának a kockázatát. A vajbab sok fehérjét és ásványi anyagot tartalmaz. A mungóbab sok A- és C-vitamint, illetve vasat tartalmaz. A vesebab meglehetősen gazdag kalciumban és vasban, de kiemelkedő az A-vitamin-tartalma is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*