Kék üvegtálon grillezett lazacszelet, mellette zöldspárga, mindez megöntözve fűszeres szósszal.

Manapság sok ember óvja tudatosan egészségét, és ezért rendszeresen edz. Ezek az emberek és rajtuk kívül még sokan fontosnak tartják az alakformálást is, hasonlítani szeretnének a különböző magazinok címlapjait díszítő modellekre és hírességekre. Ennek a tudatosságnak köszönhetően elszaporodtak az edzőtermek, spa- és fitneszlétesítmények, hogy a szolgáltatások teljes sorával elégítsék ki az izomkolosszusok és fitneszőrültek igényeit.

A különböző fitneszgépek, fogyókúrás termékek és egyéb felszerelések a televízióban is egyre nagyobb szerepet kaptak az utóbbi időben, és megjelentek a háztartásokban is. Az edzés azonban nem az alakformálás egyetlen módja, a megfelelő étrend kialakítását tekintve is bizonyos mértékű elkötelezettséget kíván. Az egészség és jó fizikai állapot érdekében fitneszétrend szükséges.

A megfelelő étrend legalább olyan fontos, mint maga a testmozgás, hiszen biztosítja a fáradt izmok regenerálódásához és fejlődéséhez szükséges alapvető tápanyagokat. A fitneszétrend azonban nem magától értetődő dolog. A fitnesz népszerűbbé válásával számos módszer, nézet, program alakult ki az utóbbi időben a helyes táplálkozással kapcsolatban szakértők segítségével. Elterjedtek a szénhidrátban és zsírban gazdag étrendek. Melyik hatékonyabb és melyiket érdemes követni?

Elsősorban fontos tudni, mi a különbség a két módszer között. Az egyik a szénhidrátban gazdag, a másik a zsíros ételek fogyasztását helyezi előtérbe. A szénhidrátdús ételeket a szervezet glikogénné alakítja, amely a májban és az izmokban tárolódik. A glikogén komplex szőlőcukor, amely anaerobikus testmozgás során rengeteg energiát biztosít.

A zsír ugyanakkor a leginkább kalóriadús tápanyagforrás. Általában két és félszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát vagy a fehérje. Tanulmányok azonban kimutatták, hogy a szénhidrát-anyagcsere 24, míg a zsíranyagcsere csak 3 kalória elégetésével jár. Melyik a jobb? Vagy szénhidrátban gazdag és zsírszegény ételeket fogyassz egyszerre, vagy fordítva, de a két módszert ne kombináld, hacsak nem akarsz hízni.

A fitneszétrend nem csak a zsír csökkentéséről szól. Kutatások szerint tartós fogyás csak az egyén ízlésének, életmódjának, egészségi állapotának megfelelő étrend kialakításával lehetséges, és fontos figyelni a telítettség különböző jeleit.

Megszabadulhatsz a súlyfeleslegtől a különböző fogyókúrás programok segítségével, de igazán szexi csak akkor leszel, ha megtaláltad a neked leginkább megfelelő étrendet. A fitneszétrend kialakítása során fontos szempont a mértéktartás, az egyensúly és a változatosság. Nem szabad megvonni az egészséges szervezet működéséhez szükséges alapvető tápanyagokat. Az egészségügyi intézmények részletes tájékoztatást nyújtanak a napi tápanyagszükséglettel kapcsolatban.

Zsírszegény és szénhidrátban gazdag vagy zsíros és szénhidrátban szegény ételek kombinációja? A fő kérdés nem az, hogy melyik jobb, hanem az, hogy melyik válik be neked. Az egészséges test és a jó alak nem feltétlenül jár fáradságos küzdelemmel, nem kell hátralévő életedben ugyanazt a néhány ételt fogyasztanod. Sőt, más ételek irányába is elkalandozhatsz. Ki tudja, lehet, hogy a végén még a spenót is ízleni fog.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*