A jujubafa gyümölcse, a különleges kínai datolya.

Ez az érdekes nevű növény egy fa, amelynek gyümölcse a kínai datolya. A fa őshazája Kelet-Ázsiában van. A jujubafa akár 8 méteres magasra is megnőhet, a fa törzsén a kérgek szürkés-barnás színűek és repedezettek. A levelek tojás alakot öltenek és csipkés szélűek, míg a bogernyőben álló virágai sárga vagy zöld színekben virítanak. A csonthéjas termése, vagyis a kínai datolya alakja hosszúkás. Éréskor zöld színű, majd beérve barna színre vált. A csonthéjas magokat finom, édes, zamatos gyümölcshús veszi körül.

A jujubafa ma már nem csupán Kínában található meg, hanem a világ számos táján –Afganisztán, Fülöp-szigetek, Perzsia – termesztik. Egyéb elnevezései között a zsidótövisbogyó is szerepel. A kínai datolyának meglehetősen magas a savtartalma, viszont emellett tartalmaz még cukrot és fehérjét is. Igen kiemelkedő az ásványianyag- és vitamintartalma, nagyon sok C-vitamin található benne.

A kínai datolya gyulladásgátló, összehúzó, nyugtató, görcsoldó, antioxidáns, immunstimuláns és gomba-, fekély-, illetve mikrobaellenes hatásokkal rendelkezik. Ázsiában a régebbi korokban és manapság is gyakran használják féregűzésre, de hisznek abban is, hogy a datolyának nyugtató hatása is van.

A kínai datolya olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek az immunrendszer megerősítését teszik lehetővé, de cukorbetegség esetén is ajánlják a fogyasztását.

A kínai datolyával csillapíthatunk fájdalmat és köptető szerként is alkalmazhatjuk, legfőképpen garatgyulladás és rekedtség esetén, de hasznunkra válhat akkor is, ha hörghurut kínoz bennünket vagy a köhögés keseríti meg a mindennapjainkat. Hasmenés kezelésre is alkalmas, mégpedig nyálkahártya-összehúzó hatása miatt.

A kínai datolya nagyon ízletes önmagában, de lehet aszalni, kandírozni és gyümölcsteát is készíthetünk belőle. Hogyan készülhet ebből a gyümölcsből tea? Moss meg egy maréknyi kínai datolyát, majd szedd ki a gyümölcsökből a magvakat és szárítsd meg a gyümölcshúst a napon. Amikor a kínai datolya alaposan kiszáradt, akkor zúzd azokat össze. Egy edénybe tegyél fél-egy liter vizet, majd tedd bele az összeaprított datolyát. Főzd azt körülbelül 30 percig, majd szűrd le, és már fogyaszthatod is.

A kínai datolyából készíthetünk finom, hűsítő italt vagy ecetet, de nem ritka, hogy egyesek bort vagy likőrt állítanak elő belőle.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*