Faasztalon egy üres tányér, mellette kés és villa.

A fogyókúra – mint ahogyan a szóban is benne van – nem jelent mást, mint kúraszerűen fogyni, vagyis hirtelen szeretnél egy bizonyos testtömegtől megszabadulni. Ezzel csak az a probléma, hogy a fogyókúra során elsősorban az izmaidtól és nem a zsírpárnáidtól fogsz megszabadulni. A szervezetben zajló folyamatok kicsit megbolondulnak, ugyanis a diéta alatt a zsír leginkább raktározódni és nem fogyatkozni fog. Ráadásul az anyagcseréd is lassított tempóban fog dolgozni, ami azt jelenti, hogy kevesebb táplálékbevitel mellett sem lesz látványos a fogyásod. A fogyókúra nemcsak a „szemmel látható izmaidat” fogja drasztikusan lecsökkenteni, hanem a belső szervi izmokat is. Ez hatással lehet például a szíved működésére, de még az emésztésed sem lesz tökéletes. Gyakran kell majd küzdened rosszullétekkel és hasfájással. Egy idő után ebből eleged lesz és sutba vágod a fogyókúrás programodat, majd gyorsan visszatérsz a korábbi életmódodhoz. Ez azonban azt eredményezi, hogy a szervezeted rohamtempóban kezd el raktározni, és úgy érzed, hogy sokkal súlyosabb vagy, mint a fogyókúra előtti időszakban. Ez pedig kiábrándulttá tesz, amely a lelkiállapotodon is meglátszik majd. Előfordulhat, hogy depressziós leszel, és emiatt még a szociális kapcsolataid is megromlanak, amelyet evéssel orvosolsz, és egyre súlyosabb leszel. Bekerülsz egy ördögi körbe, ahonnan segítség nélkül lehetséges, hogy soha többé nem szabadulsz.

Az extrém fogyókúráktól, vagyis a koplalásos fogyókúráktól jobb, ha távol tartod magad. Miért? Ezek arról szólnak, hogy naponta minél kevesebb kalóriát vigyél be a szervezetedbe, de ez egyáltalán nem veszélytelen feladat. Ha a megszokottnál jóval kevesebb élelmiszert fogyasztasz el, a tested nem fogja jól tolerálni. Egyrészt gyors raktározásba kezd, másrészt a közérzeted is leromlik. Gyakran kell majd megküzdened fáradtsággal, rosszullétekkel és fejfájással.

Ha hirtelen megvonsz magadtól minden finom falatot, amelyet korábban fogyasztottál, akkor ez ellen a tested küzdeni fog, és ez különböző betegségek és egészségügyi problémák formájában fog lecsapódni. A vércukorszinted ingadozni fog, de zavar keletkezhet az emésztésedben, gyötörhet fejfájás, vagy epeproblémáid is lehetnek.

Aki a fogyókúrának ezt a drasztikus és kíméletlen formáját választja, általában nem törődik azzal, hogy legalább az a kevés táplálék egészséges legyen. Ez mivel jár együtt? Szervezete nem kapja meg a megfelelő vitamin- és ásványianyag-mennyiséget, amely hiánybetegségek kialakulásához vezet. Ahhoz, hogy szervezetünknek megfelelő legyen az ásványianyag- és vitaminellátottsága, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra van szüksége.

A gyors fogyással kecsegtető diéták és a koplalásos fogyókúrák helyett válaszd az egészséges életmódot. Kezdetben csak fokozatosan szoktasd magad az új ízekhez és illatokhoz. Véleményem szerint, ha valaki például harmincéves koráig egészségtelenül táplálkozott, képtelen egyik napról a másikra átállni egy teljesen másfajta életmódra. Hosszú távon csak úgy lehet sikereket elérni, ha fokozatosan módosítasz korábbi életviteleden, és azt a célt tűzöd ki magad elé, hogy az új életforma örök életre szóló lesz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*