Papino, azaz körtedinnye egészben és kettévágva.

A pepino egy trópusi gyümölcs, amelyet tojásdinnyének is neveznek, hiszen a termése nagyon hasonlít a dinnyéhez, érett állapotában pedig akár a fél kilogrammos súlyt is elérheti. Ezt a gyümölcsöt nevezik még perui uborkának is, hiszen őshazája Peruban van, de egyéb elnevezései is ismertek, mint például körtedinnye, dinnyebokor vagy dinnyecserje. Ma is a legnagyobb mennyiséget Peruban és Ecuadorban termesztik, de Kelet-Afrikában, Kelet-Ázsiában, a Kanári-szigeteken, a Földközi-tenger vidékén és Ausztráliában is nagy közkedveltségnek örvend ez a gyümölcs.

A növény a burgonyafélék családjába tartozó félcserje, szárai azonban meglehetősen erőtlenek, éppen ezért többnyire a talajon hevernek. Levelei tojásdadok vagy lándzsaformát öltenek, virágai lila színben pompáznak. A termés gömbölyű formájú vagy tojásdad. A héja sárga vagy világosbarna, amelyen halványlila csíkok láthatók. A gyümölcs krémszínű húsa csakúgy, mint a dinnyéé, meglehetősen lédús és zamatos. Íze a körte és a sárgadinnye ízére emlékeztet. A gyümölcshúsban lapos vagy kissé gömbölyű, világossárga magok ülnek. Őshazájában a pepinót meg is párolják és ebben a formában főként köretként fogyasztják. Az is előfordul, hogy a gyümölcsöt panírban forgatják meg és kirántják, és ilyenkor főételként szolgálják fel.

A pepinót lehet nyersen fogyasztani, de könnyű gyümölcslevest is főzhetünk belőle, illetve turmixitalt és gyümölcssalátát is készíthetünk ebből a trópusi gyümölcsből. Amennyiben nem elég intenzív a gyümölcs íze, úgy lehet azon javítani egy-két fűszerrel, mint például fahéjjal, csillagánizzsal, vaníliával, de egyes gyümölcsök vagy azok leve is nagyon passzol ehhez a gyümölcshöz, mint például a citrom, a gránátalma vagy éppen a maracuja. Készülhet belőle kompót és lekvár is.

A gyümölcs rengeteg C-vitamint tartalmaz, cukor viszont nem sok van benne, így bátran fogyaszthatjuk akár fogyókúra idején is. Amikor valaki pepinót vásárol, akkor érdemes néhány napig a fogyasztása előtt hűtőben tárolni, mivel gyakran éretlen állapotában kerül a gyümölcs a piacokra. Néhány nap alatt azonban kellemesen megpuhul, és az íze is ekkor a legfinomabb.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*