Sok foszfort tartalmazó élelmiszerek: lazac, csirkehús, vörös húsok, sajt, hüvelyesek, dió, tojás.

A foszfor egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelyre minden embernek szüksége van. Nemcsak a sejtek működésében vesz részt, de sok szerv működését is megtámogatja. Például foszforra van szüksége az agynak, a szívnek, a vesének és a májnak is.

A foszfornak kiemelkedő szerepe van még a hormonok egyensúlyának a fenntartásában és a tápanyagok megfelelő hasznosításában is. Foszforra van ahhoz is szükség, hogy az anyagcsere megfelelően működjön, de ez az ásványi anyag az energiaszint növelésében is kiemelkedő szerepet játszik. Ilyenkor segítséget nyújt az adenozin- trifoszfát (ATP) előállításában, amely nem más, a test elsődleges energiaforrása.

Az izmok megfelelő mozgásához és összehúzódásához is foszforra van szükségünk. Mivel elektrolitként működik az emberi testben, így segíti a sejtek aktivitását, a szívritmus szabályozását és a test folyadékszintjének kiegyensúlyozásában is aktívan részt vesz.

A foszfor nagy százalékban – mintegy 85 százalékban – a csontokban raktározódik, de kisebb mennyiségben a vérben és az izomszövetben is megtalálható.

Foszforhiány nem túl gyakran fordul elő, hiszen nemcsak a természetes táplálékokban, de a boltokban kapható élelmiszerek többségében is megtalálható.

A magas fehérjetartalmú ételek elősegítik a foszfor felszívódását és hasznosulását. A foszforhiány különféle tüneteket produkál és különféle betegségeket okozhat. Ezek a következők: gyenge csontok, gyakori csonttörések, csontritkulás, ízületi és izomfájdalmak, étvágybeli változások, fogszuvasodás, zsibbadás, bizsergés, fogyás vagy testsúlynövekedés, szorongás, koncentrációs problémák.

A csont szerkezetének és erejének fenntartásában nemcsak a kalciumnak, hanem a foszfornak is kiemelkedő szerepe van. A foszfor segíti a csont ásványianyag-tartalmának növekedését, megakadályozza a csonttöréseket és megelőzi a csontritkulás kialakulását.

A veséknek nagyon sok fontos szerep jut, többek között a méregtelenítő folyamatok is a feladataik közé tartoznak. A foszfor elősegíti a szervezet méregtelenítését azáltal, hogy eltávolítja a vizeletből a méreganyagokat.

A szervezetnek foszforra van szüksége a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő szintéziséhez, felszívódásához és felhasználásához is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*