Fiatal férfi mosolyogva végez kar erősítésére TRX-gyakorlatokat (teljes testtel végzett ellenállásos edzést).

5 teendő a megelőzés érdekében

Sok esetben az egészségtelen életmód vezet magas vérnyomáshoz vagy más szóval hipertóniához. A kor előrehaladtával súlyosbodik a probléma. Magyarországon a felnőtt lakosság 30%-a, a 65 év felettiek mintegy 60-70%-a szenved ebben a betegségben. A magas vérnyomás ötszörös mértékben növeli az agyvérzés, háromszoros mértékben a szívinfarktus kockázatát és két-háromszoros gyakorisággal okoz más szívproblémát.

Azért különösen veszélyes ez a betegség, mert az érintettek egyharmada tünetek hiányában nem is tud róla. Idővel azonban a magas vérnyomás roncsolja a véredények felszínét. Szakértők szerint a magas vérnyomás megelőzhető a sófogyasztás és a testsúly csökkentésével, helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással.

A zsírszegény étrend és a rossz szokásoktól való megszabadulás fontos, de legtöbbet a rendszeres testmozgással tehetsz az állapotod javulásáért. Az edzés nemcsak a kar- és lábizmokat fejleszti, hanem a szívizmok egészségéhez is nagymértékben hozzájárul.

Szív és edzés

A rendszeres testmozgás következtében javul a szív izomszöveteinek vérellátása, mivel az edzés serkenti a sérült és egészséges véredények összekapcsolódását.

A szív infarktus során sérült részét is vérrel kell ellátnia az emberi szívnek. Szívinfarktusról akkor beszélünk, ha a szívizom oxigén- és tápanyaghiány miatt elhal.

Különböző kutatások eredményeként a tudósok rájöttek, hogy a rendszeres testmozgás serkenti a szív oxigén- és tápanyagellátását, ezért életmentő hatása lehet. Egyik tanulmány eredménye szerint a kíméletes edzés igazán hatásos hetente pár alkalommal, nincs szükség ennél gyakoribb kemény edzésre, mert a betegség megelőzése szempontjából nem jár előnnyel.

Fentiek miatt sokan a szívbetegség, a magas vérnyomás elleni védekezés és a halál holtbiztos ellenszereként tartják számon a testmozgást. Túlzás lenne azt állítani, hogy ez a feltételezés megállja a helyét. Maratoni futóknál is előfordul a magas vérnyomás, és pusztán az edzéssel nem tudják kivédeni az egyéb kockázati tényezőket.

Mi okozza a magas vérnyomást?

Bizonyos esetekben veseelégtelenség. Legtöbb esetben örökletesség, kóros elhízottság és mozgásszegény életmód vezet a hipertónia kialakulásához a kutatási eredmények szerint. Mit tehetsz a vérnyomás csökkentése és a betegség megelőzése érdekében? Valószínűleg a kezelőorvos is a rendszeres testmozgást rendelné el többek között.

Vedd figyelembe az alábbi listát, ha nálad is fennáll ennek a lehetősége, és folytass egészséges életmódot, melynek segítségével elkerülheted a magas vérnyomás kialakulását. Alaposan tanulmányozd az alábbi jó tanácsokat és teendőket, mielőtt a tettek mezejére lépnél.

1. Orvosi látogatás

Kérd ki orvosod véleményét, mielőtt rendszeres edzésbe kezdenél. Amennyiben az edzés intenzitása változna, és várhatóan kihatással lenne a keringési rendszerre, látogass el újra az orvoshoz.

2. Fokozatos terhelés

Kíméletes kezdést fokozatos terhelés kövessen. Jó, ha az edzésprogram két különböző intenzitású szakaszból áll.

3. Biztonsági határ

Szabj határt a terhelésnek edzés során a saját biztonságod érdekében. Túlterheltségre utaló jel lehet az alvászavar vagy a fáradtság edzést követően. Maradj a kijelölt határon belül! Veszélyes és szükségtelen is a túlzásba vitt edzés.

4. Rendszeres edzés

A legjobb eredmény elérése érdekében legalább háromszor és legfeljebb ötször eddz hetente. Heti egy edzés is elég a szintfenntartáshoz, amint elérted csúcsformádat. Amennyiben a kardioedzést választod, aktívabbnak kell lenned.

5. Megfelelő intenzitású edzés

Idősebb korban az edzés intenzitása ne haladja meg a teljes terhelhetőség 40-60%-át.

A magas vérnyomás megelőzésének egyik leghatékonyabb módja a fogyás testmozgás által. Szakértők szerint a túlsúlyosság növeli a magas vérnyomás kockázatát, míg a fogyás csökkenti.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*