Egy kéz nyúl a kinyitott, élelmiszerekkel teljesen feltöltött hűtőszekrény felé.

Amikor gyötör az éhség, akkor tulajdonképpen jelez az agyad, hogy szervezetednek táplálékra van szüksége. Diéta vagy fogyókúra idején az éhségérzet intenzívebben jelentkezhet, de mi van akkor, ha rendszeresen étkezel, nem is ügyelsz a vonalaidra, mégis folyton kopog a szemed az éhségtől? Kutatások igazolják, hogy nem minden jelzés arra utal, hogy ennünk kell, más magyarázata is lehet annak, ha a gyomrunk rendületlenül korogni kezd.

Nyilván aki fogyókúrázik, gyakrabban éhezik, mert valamit nem jól csinál. Normális diétánál nem szabadna azt érezned, hogy olyan üres a gyomrod, hogy egyszerre fel tudnál falni három hamburgert. Ha ezt érzed és folyamatosan, akkor nem jól állítottad össze a súlyvesztési programodat. Az igaz, hogy ha kalóriát vonsz el magadtól, akkor kezdetben látványosan le fogsz fogyni, de ezzel az anyagcserédet is tönkreteszed, és amikor már nem diétázol, ismét visszakúsznak rád a kínkeservesen leadott kilók.

A diéta tehát nem egyenlő az éhezéssel, mivel ilyenkor nem adod meg a szervezetednek mindazt, amire szüksége volna. Szénhidrátokat, fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírokat és nyomelemeket. Vagyis a mennyiségre odafigyelsz – bár nem biztos, mert a nagyon kevés táplálékbevitel sem jó megoldás –, de a minőségre már nem ügyelsz. Félkész termékeket, gyorséttermi kajákat, gyorsfagyasztott ételeket eszel, azt is állva, rohanva, gyorsan, habzsolva. Minőségi ételeknek ezeket nem lehetne nevezni. De mi számít annak? A zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a sovány húsok párolt zöldséggel, sok-sok salátával, az olajos magvak és még sorolhatnám. Hidd el, ha ilyen és ehhez hasonló ételek szerepelnek a menüdben, soha nem fogsz éhezni.

Furcsa, de szervezetünk a szomjúságot is éhségként észleli. Mivel te nem tudod igazából, hogy folyadékra van szükséged, ezért elkezdesz enni tested jelzéseit követően. Jóllaktál, de kis idő múltán még mindig mardos az éhség, ezért újra bekapsz valamit. Teljesen fölöslegesen, hiszen csak innod kellett volna. Naponta az izzadással, légzéssel és a mozgással rengeteg folyadékot veszítünk, amit pótolnunk szükséges. Egy felnőtt embernek ezért naponta 2-3 liter folyadékra (vízre!) van szüksége.

Akkor is érezheted, hogy éhes vagy, ha igazából nem is ételre vágysz, hanem csak valakivel egy nagy beszélgetésre, egy kis lelki kitárulkozásra, egy ölelésre. Ha ezeket nem kapod meg senkitől, akkor is érezheted, hogy éhes vagy, és ilyenkor az étkezésed nem más, mint pótcselekvés. Nem kapta meg a lelked, amire vágyott, ezért étellel vigasztalod magad. Ez egy ördögi kör, és innen egyenes út vezet az elhízáshoz, illetve a komoly betegségek kialakulásához.

Sok esetben valamilyen egészségügyi oka van a folyamatos „mindjárt felfalom az egész hűtő tartalmát” érzésnek. Vannak betegségek, amelyeknek egyik kísérő tüneteként jelenik meg az éhség, még abban az esetben is, ha folyamatosan ügyelsz arra, hogy ne legyen üres a pocakod. A saját magad megnyugtatása és az egészséged érdekében a legjobb, ha ilyenkor kivizsgáltatod magad.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*