Grillezett zöldségek és sajt salátaágyon egy tányérban, a háttérben a görög tengerpart.

A mediterrán étrend legfőképpen a Földközi-tengert határoló országok népességének étrendjét jelenti. Kutatások igazolják, hogy az itt élő emberek sokkal egészségesebbek, mindez pedig a mediterrán étrendnek köszönhető. Körükben sokkal kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők aránya, mivel rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, így daganatos megbetegedésekben is jóval kevesebben haláloznak el. Ez annak köszönhető, hogy a zöldségek és gyümölcsök tele vannak értékes vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal, illetve a legtöbb egészséges táplálék antioxidáns hatásokkal is rendelkezik.

Egy brit kutatás szerint a mediterrán étrendnek vérnyomáscsökkentő hatása van. A mediterrán étrend részét képezi az olajos magvak és az extra szűz olívaolaj rendszeres fogyasztása, amelyek jelentősen csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Görögországban is vizsgálták a mediterrán étrend emberi szervezetre gyakorolt hatását. A kutatás során arra a következtetésre jutottak, hogy a mediterrán ételek a metabolikus szindróma kockázati faktorait is jelentős mértékben lecsökkentik. Vagyis szabályozzák a vérnyomást, normalizálják a vércukor- és trigliceridszintet és csökkentik a koleszterinszintet. A metabolikus szindróma megnöveli a szívbetegség, az agyvérzés és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, viszont a mediterrán étrenddel mindezek a betegségek könnyedén kivédhetők.

Egy másik kutatás szerint pedig a mediterrán étrend a csontritkulás és az ízületi megbetegedések kockázatát is képes csökkenteni.

Mégis mit tartalmaz a mediterrán étrend? Olívaolajat, friss gyümölcsöket és zöldségeket, halat, bort, teljes kiőrlésű gabonákat és fűszernövényeket. Az olívaolaj rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az olívaolaj tele van értékes E-vitaminnal, amely egy kitűnő antioxidáns is egyben. A mediterrán térségben szinte minden ételt olívaolaj hozzáadásával készítenek, és kerülik az emberi szervezetre káros zsiradékokat.

A zöldségek és gyümölcsök is antioxidánsnak számítanak, amelyek védelmet nyújtanak többek között a szív- és érrendszeri és a daganatos megbetegedések kialakulása ellen.

A mediterrán térségben élők bőségesen fogyasztanak halat, amely tele van többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakkal, amelyek szintén nagyon jót tesznek az egészségünknek, hiszen védik a szív egészségét és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek. Baromfit és vörös húst csak ritkán esznek.

A bor kismértékben fogyasztva nagyon jó hatással van az egészségre, és ezt a Földközi-tenger partvidékén élő emberek tudják is, mivel rendszeresen fogyasztják, legfőképpen étkezések mellé. A rendszeresen, de kis mennyiségben fogyasztott bor az antioxidáns hatású flavonoidoknak köszönhetően védelmet nyújt az oxidatív folyamatok káros hatásaival szemben, de értágító hatásuk is ismeretes.

A gabonafélék közül előnyben részesítik a teljes kiőrlésű gabonákat, amelyek köztudottan jó hatást gyakorolnak az emésztésre.

Az ételek fűszerezését nem sóval, hanem különféle fűszernövényekkel oldják meg, amelyek szintén jó hatással vannak az egészségre.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a mediterrán térségben sokkal egészségesebbek az emberek, mint a nyugati országokban. Étrendjük miatt ugyanis sokkal kevesebb az esélyük, hogy szívbetegek lesznek, kevésbé veszélyezteti őket a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór, illetve rákos megbetegedésben is jóval kevesebben halnak meg, mint más országokban.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*