Egy fából készült fejen az agy fogaskerekeinek nagyító alá helyezése.

Ezen a földön élnek olyan emberek, akik a legkisebb problémáktól is magukba roskadnak, és úgy gondolják, hogy elérkezett a világvége. Mások akkor is higgadtak és erősek tudnak maradni, amikor az orvos éppen azt közli velük, hogy halálos betegségben szenvednek. A lelki edzettség, a pozitív életszemlélet és az örömre való képesség igenis jóra tud fordítani még rossz dolgokat is. A lelkileg erős embereknek általában van egy kialakult képük önmagukról, a világról, a körülöttük lévő emberekről, és a legfontosabb, hogy ismerik a hibáikat, az erősségeiket, a korlátaikat, és kellő önbizalommal is rendelkeznek.

A mentális tréning nem más, mint lelkünk megerősítése. Vegyünk egy példát. Valaki például kiváló valamiben, de ő maga ezt képtelen saját magáról elhinni. Sőt, állandóan azt motyogja maga elé, hogy „ez nekem úgysem fog sikerülni”, „ezt úgysem tudom megcsinálni”. Természetes, hogy az agya ezt egy idő után el is raktározza magában, és az illető valóban nem tud remekelni, mert valami belülről blokkolja. Így van ez a sportolókkal is.

A versenyszerűen sportolóknak is fontos, hogy ne csupán az adott sportágban legyenek jók, hanem mentálisan is felkészültek és edzettek legyenek. A mentális tréning segítséget nyújt abban, hogy a versenyekre lelkiekben is fel tudjanak készülni, hogy megszűnjön a szorongásuk, hogy a testük és a lelkük harmóniába kerüljön egymással. Hiszen a test, a lélek és az elme szorosan összefonódik, lehetetlen egyiket a másiktól elkülöníteni. Ha időt fordítunk testünk fejlesztésére, akkor ez pozitívan hat a lelkünkre is, ha a lelkünk rendben van, az a testünkön is meglátszik.

A sportolók a mentális edzés során olyan technikákat sajátítanak el, amelyekkel fejleszthetik készségeiket, képességeiket. Ezáltal nőhet az önbizalmuk, célokat tűzhetnek ki, amelyeket el is érhetnek, hiszen megtanulják, hogyan tartsák fenn a motivációjukat, hogyan legyenek céltudatosak és eltökéltek. Elsajátítják a vizualizáció képességét, vagyis tudatosan irányítani tudják a képzeletüket. Verseny előtt elképzelik, hogy hány gólt rúgnak, vagy milyen könnyű is lesz legyőzni az ellenfelet.

A mentális tréning részét képezheti például a relaxációs, illetve a stresszkezelési technikák elsajátítása. Mindkettő megszünteti az izmok görcsös merevségét, segít ellazulni, csökkenti az álmatlanságot, a fáradtságot, oldja a feszültséget, a szorongást és energiával tölt fel. Ezekre a sportolóknak nagy-nagy szüksége van, hogy győzelmet arassanak. De a civil embernek is nagy segítséget ad, hogy könnyedebben lépjenek át az élet adta kisebb-nagyobb nehézségeken.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*