Őszi erdei, sziklás úton egy biciklis túrázó.

Immunrendszerünket, pontosabban annak működését sokféle tényező befolyásolja. Ahhoz, hogy szervezetünk védőbástyája tökéletesen funkcionáljon, kerülni kell a stresszhelyzeteket, biztosítani kell szervezetünk számára a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt, ügyelni kell az egészséges táplálkozásra, naponta legalább 7-8 órát szükséges aludni és a hirtelen fogyástól is óvakodni kell. Biztosítanunk kell szervezetünk számára a megfelelő folyadékellátottságot, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a méreganyagok kiürüljenek a szervezetünkből. Immunitásunkat károsan befolyásolják az olyan ételek, amelyek tele vannak mesterséges íz-, adalék- és színezékanyagokkal. A lehető legtöbbet kell friss levegőn tartózkodnunk, hiszen ez is erősíti immunrendszerünket. Természetesen immunrendszerünk védelmét rendszeres testmozgással is biztosítani tudjuk.

A legtöbb kutatás azt támasztja alá, hogy a gyakran végzett, mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert. Egyes vizsgálatok arról számoltak be, hogy a rendszeresen sportoló emberek testhőmérséklete megemelkedik, ami a baktériumok elszaporodását képes meggátolni. Ennek eredményeképpen pedig a fertőzések is elkerülik őket. Emellett a gyakori mozgás lehetővé teszi, hogy a szervezetben kevesebb stresszhormont termelődjön, márpedig a mindennapi feszültségnek és idegeskedésnek igencsak nagy szerepe van az immunrendszer meggyengülésében. A sűrűn végzett sportolás emellett serkeni az agy véráramlását, egyes hormonok szintézisét és a mellékvesék megfelelő működését, amelyek szintén szerepet játszanak a védekezőképesség növekedésében. Mind a mai napig kutatások folynak azzal kapcsolatban, hogy gyakori testmozgással megelőzhető-e a daganatok kialakulása. Az egyik vizsgálat is azt támasztotta alá, hogy naponta a legalább egy órán át tartó úszás, futás, kerékpározás is csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét. Egy másik kutatásban olyan nőket vizsgáltak, akik túl voltak a menopauzán. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy azok a nők, akik gyakorta edzik a testüket, kisebb eséllyel kell szembenézniük a melldaganat rémségével, ami a menopauzát követő időszakban gyakran fenyegeti a nőket. Esetükben minden valószínűség szerint a mozgás szerepet játszott az immunrendszer megerősödésében, és így a daganatok kialakulásának a kockázata is minimálisra csökkent.

Szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy a napi rendszerességgel végzett, mérsékelt intenzitású sporttevékenység támogatja az immunrendszert, és ez nagyon sokfajta betegségtől képes megóvni az emberi szervezetet. Ezzel szemben a 90 percnél hosszabb, nagy intenzitású edzéssel épp ellenkező hatást érhetünk el. Aki túlzásba viszi az edzést, könnyebben kap el egyes fertőzéseket, megemelkedik a szervezete adrenalin- és kortizolszintje, amelyek a magas vérnyomásért és a koleszterinszint növekedésért tehetők felelőssé, ezek a betegségek pedig az immunrendszer gyengülését idézik elő. Emellett a stresszhormonszint is megemelkedik, ami megint csak az immunrendszer normális működését veszélyezteti.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*