Normál testtömegű és alma típusú elhízásban szenvedő test egymással háttal.

A metabolikus szindróma olyan tüneteket és már kialakult betegségeket foglal magába, amelyek külön-külön is veszélyeztethetik az egészséget. A metabolikus szó az anyagcserére utal, vagyis az anyagcserével kapcsolatos problémákra, míg a szindróma kifejezés azt jelenti, hogy nem egyetlen tünetről, hanem sokkal inkább egy tünetegyüttesről van szó. Mivel az egészséges életmóddal, vagyis a rendszeres testmozgással és az egészséges táplálkozással megelőzhetjük a kialakulását, ezért mindenképpen érdemes ellene védekezni, mert súlyos betegségek okozója is lehet.

A metabolikus szindróma azoknál a személyeknél jelentkezik elsősorban, akik túlsúllyal rendelkeznek, pontosabban az alma típusba tartoznak, vagyis azoknál, akiknek a súlyfeleslege elsősorban a hasukra rakódik le. A derékkörfogat is számít. Ha férfi vagy és a derékkörfogatod nagyobb mint 94 cm, illetve ha nőként ez nagyobb 80 cm-nél, akkor elkezdhetsz kicsit aggódni. Veszélyeztetettnek számítasz, ha magas vérnyomásban szenvedsz, ha a véredben magas az inzulinszint, illetve ha cukorbeteg vagy. A zsíranyagcsere-zavar és a vérben felszaporodó húgysav is okot adhat az aggodalomra.

Sajnos egyre több ember szenved manapság metabolikus szindrómában, ennek oka pedig a mai táplálkozási szokásokban és a mozgásszegény életmódban keresendő. Sokan nem igazán értik meg, hogy mennyire fontos az egészséges életmód, az emberek többsége csak akkor kap észbe, amikor már komoly egészségügyi panaszai vannak. Kik azok a személyek, akik a legveszélyeztetettebbek? Az elhízás az egyik legjelentősebb rizikófaktor, így azok, akiknek a testtömegindexük (BMI) huszonötnél több és a derékkörfogatuk férfiak esetében jóval több mint 94, nőknél pedig 80. A cukorbetegség szintén növeli a metabolikus szindróma kialakulásának a kockázatát. A rizikócsoportba tartoznak azok a személyek is, akik dohányoznak vagy mozgásszegény életmódot folytatnak.

A metabolikus szindróma nagyon komoly betegségeket generálhat. Ilyen például a szívroham, a stroke, a vesebetegség, a cukorbetegség. Mit lehet tenni a kialakulásuk ellen? A testsúlycsökkenés az első és talán legfontosabb lépés. A rendszeres testmozgás a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét képes lecsökkenteni, vagyis csökkenti a vérnyomást és a „rossz koleszterin” szintjét is, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát. Az étrend kialakításánál törekedni szükséges a szívet védő táplálékokra, vagyis kerülni kell a zsíros, fűszeres ételeket és csökkenteni szükséges a sóbevitelt. Előnyben kell részesíteni a zöldségeket és a gyümölcsöket, amelyek tele vannak vitaminnal és ásványi anyaggal, illetve sok-sok rosttal.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*