Ősz hajú hölgy fitneszlabdán ülve nyújtást végez.

A mozgás nagyon pozitívan hat az emberi egészségre, hiszen így elkerülhetnek az olyan betegségek, mint cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás. A jó fizikai erőnlét mentális egészséget is biztosít, és ez nemcsak fitté, hanem fiatalossá is tesz.

A rendszeres testmozgás nagyon hasznos, hiszen biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű alvást, ami azért lényeges, mivel ilyenkor javítja ki a szervezetünk azokat a hibákat, amelyek egyébként betegséget okozhatnak, vagyis a testünk ilyenkor tud megfelelően regenerálódni. A rendszeres mozgás megakadályozza a súlygyarapodást is, illetve csökkenti a magas vérnyomás, a stroke és a depresszió kialakulását.

Több tanulmány is igazolta például, hogy a mellrák kialakulása azoknál a nőknél csökken jelentősen, akik aktív életmódot élnek.

A szívelégtelenség és bármely szívvel kapcsolatos betegséget komolyan kell venni. Kutatások igazolják, hogy a szívbetegségben szenvedő személyek élete meghosszabbodhat, amennyiben az egészségügyi állapotuknak megfelelően mozognak. Az edzéstervet minden esetben meg kell beszélni a kezelőorvossal, hiszen ő tudja, hogy mely mozgásformák hasznosak az adott beteg számára.

Egészségügyi előnyei legfőképpen a mérsékelt testmozgásnak vannak, vagyis heti 5 alkalommal 30-40 perces mérsékelt testmozgás javasolt. Kiegészítésként heti egy vagy két alkalommal lehet cardio, aerob testmozgást is végezni, amelynek az izmok fejlődésében van kiemelkedő szerepe.

Sokan gyártanak kifogásokat, hogy aznap éppen miért nem edzenek. Fiatalabb korban kell azonban a szervezetet hozzászoktatni a rendszeres testmozgáshoz, mert idősebb korban sokkal nehezebb mindennap rávenni magad a testedzésre. Természetesen az is dicséretes, ha valaki idősebb korában kezd el mozogni, mert hiszen legalább tesz valamit az egészségéért. De nem akkor kell észbe kapni, amikor már valaki megbetegszik, hanem fiatalabb korban, amikor prevenciós, azaz megelőzési célból edzzük a testünket és a lelkünket.

Ha rendszeresen akarsz edzeni, mindig reális célokat tűzz ki magad elé, és csak kis lépésekben szoktasd magad a mozgáshoz. Sokan abba a hibába esnek, hogy azonnal és mindent akarnak, izomlázuk lesz, és elmegy a kedvük az egésztől. A fokozatosság főleg azokra érvényes, akik súlytöbblettel rendelkeznek. Ha nagy súlyt cipelsz, akkor kezdd az edzést gyaloglással, sétával, majd fokozatosan beépítheted a mindennapjaidba a megerőltetőbb mozgásformákat is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*