Csontváz ül egy íróasztalnál, szájában toll, szemén szemüveg, előtte papírok. Az ülőmunka "előnyeit" jelképezi.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint évente több mint hárommillió haláleset írható a mozgásszegény életmód számlájára. A mozgásszegény életmód azt jelenti, hogy a fizikai aktivitás szinte egyáltalán nincs jelen az életünkben, és ez nem csupán a rendszeres edzés hiányát foglalja magába. A világon rengeteg ember végez ülő munkát. Ez a fajta munka azzal jár, hogy az emberek a nap nagy részét ülő pozícióban, a számítógép előtt görnyedve végzik. Munkájuk során nem iktatnak be apró szüneteket, pedig már ezzel is lehetne kalóriát elégetni. Sok ember valóban rengeteget dolgozik egy-egy nap, és egyáltalán nincs idejük a testmozgásra. Viszont már azzal is sokat tehetnének egészségük megőrzése érdekében, ha lift helyett lépcsőznének, vagy gyalog mennének dolgozni. Ehelyett viszont szinte mindenhová autóval mennek, és csak nagyon keveset mozognak.

Pedig a mozgásszegény életmód számtalan betegség okozója lehet. Ilyenek például a mozgásszervi megbetegedések, a cukorbetegség, a csontritkulás, a szívbetegség, a magas vérnyomás, a gyomor- és bélbetegségek, a reumatikus megbetegedések, a daganatos betegségek, a gerincfájdalom, a gerincferdülés, a visszérbetegség, a tüdőembólia, a magas koleszterinszint, a stroke és az elhízás. Ezeket a betegségeket összefoglalóan nevezik még „”-nek is, vagy „ülésbetegségeknek”.

A rendszeres testedzésnek kedvező élettani hatásai vannak. A pozitív változások azonban nem pusztán abban mutatkoznak meg, hogy valaki fittebb lesz, és nem lesznek egészségügyi problémái, hanem a lelkére is pozitívan fog hatni a gyakori testmozgás. A mozgás fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét, jó hatással van a vérnyomásra, csökkenti a szívizomzat oxigénigényét, a vérzsírszintet és a testsúlyt. A rendszeres izommunka emellett a vércukorszintet is lecsökkenti. Tehát a rendszeres edzés amellett, hogy csökkenti a különféle betegségek kialakulásának kockázatát, még az immunrendszerünket is erősíti, az állóképességünket, illetve a testi és szellemi teljesítőképességünket is növeli, és még a külsőnket is megszépíti, esztétikusabbá varázsolja.

Szakértők egybehangzó véleménye alapján már fél-egy óra testmozgás is elegendő ahhoz heti három-négy alkalommal, hogy lecsökkenjenek a betegségek kockázati tényezői. Fokozatosan kell szervezetünket hozzászoktatni a megváltozott életmódhoz, és a rendszeresség elvét kell szem előtt tartani. Előbb-utóbb pedig a pozitív változásokat is megtapasztaljuk.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*