Laza kocogás az őszi erdőben.

Minden ember teste másként reagál a környezeti hatásokra, vagyis minden embernek más és más a bioritmusa. Míg egyesek imádják a nagy hőséget, a nyarat, mások az őszi vagy a téli hónapokat kedvelik leginkább. Vannak olyanok, akik akármit megehetnek, soha sincsen semmilyen emésztési panaszuk, míg mások akár egy gyümölcstől is képesek felfúvódni. Így van ez a futással is. Van, aki a kora reggeli kocogásra esküszik, míg mások elsősorban az esti órákban szeretnek futni. Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy a nap mely szakaszára ajánlatos a futást betervezni, persze ezek nem kőbe vésett dolgok, hiszen ez sok mindentől függ, például hogy te mikor érzed magad igazán elemedben, illetve mikor van időd rá.

Amikor felébredünk, akkor elegendő időt kell magunknak hagyni, hogy magunkhoz térjünk. A napnak ebben a szakaszában még nem igazán vagyunk éberek, az ízületeink sem viselkednek tökéletesen, ezért nem biztos, hogy ez az időpont a legkedvezőbb a futáshoz. Persze ha egy zuhanyozást követően úgy érzed, hogy az egész világot képes lennél meghódítani, akkor fuss közvetlenül ébredés után, de csak akkor, ha biztos vagy benne, hogy képes vagy koncentrálni és meghallod a közlekedés zajait. Azonban ne ebben a napszakban akarj csúcsot dönteni, és jól teszed, ha a szokásosnál hosszabb bemelegítést tervezel.

A délelőtt sem a legalkalmasabb a futásra, de ha ehhez van kedved, akkor tedd nyugodtan. Igaz, hogy ekkor már sokkal jobban tudunk koncentrálni, de a teljesítőképességünk ilyenkor még mindig nem az igazi.

Azt bizonyára eddig is tudtad, hogy teli hassal nem érdemes semmilyen sportot űzni, így önmagad ellensége vagy, ha ebéd után szeretnél hódolni ennek a szenvedélyednek. Akármilyen ételt is fogyasztasz ebédre, a szervezeted az étel hatására lelassul és fáradtság lesz rajtad úrrá, így nem biztos, hogy ebben az állapotban kellene testet edzeni. Ebéd után várj legalább 2-3 órát, és csak ezt követően vedd fel a futócipődet.

A kora esti órákban lehetsz a teljesítőképességed csúcsán, így talán ez a legtökéletesebb idő a futásra. A napnak ebben a szakaszában teli vagy erővel és energiával, ekkor a legideálisabb a testhőmérsékleted, az állóképességed is nagyon magas szinteket dönget, nem beszélve az izomerődről és a keringésedről.

Ha késő este szeretsz futni, amikor minden csendes és kihalt, akkor fuss a napnak ebben a szakaszában, viszont arra ügyelj, hogy ne hajtsd túl magad, mert akkor nagyon nehezen fogsz csak álomba szenderülni, ami azt eredményezi, hogy másnap nem tudod elég hatékonyan ellátni a teendőidet.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*