Fehér párnák közt alvó izmos karú férfi.

A testépítők egyik nagy álma, hogy egy bizonyos idő eltelte után duzzadó izomzattal rendelkezzenek. Viszont ehhez megfelelő edzésmódszert kell választani, de nemcsak az edzés milyensége, hanem annak intenzitása is rendkívül meghatározó. Ahhoz, hogy az izmok növekedésnek induljanak, kielégítő mennyiségű és minőségű pihenésre is szükség van. A testépítők körében az egyik legnagyobb tévhit, hogy a szervezetüknek nincs szüksége pihenésre. Pontosan a kielégítő alvás és a kikapcsolódás teszi lehetővé az izmok szemmel is látható növekedését, nem pedig a megállás nélküli edzéssorozatok.

A regenerálódás időtartamát személyre szabottan kell meghatározni. Ez sok mindentől függ. Például van egy 25 éves fiatalember, akinek még nincs családja és a munkája sem annyira megerőltető. A stressz sem keseríti meg nagyon életét, emellett nagyon jó a testfelépítése, a táplálkozásra és a pihenésre is gondosan ügyel. A másik példa pedig egy negyvenéves édesapa, akinek a munkahelyén sok feszültséggel kell megbirkóznia, odahaza pedig a családja várja. Otthonában is adódnak kisebb-nagyobb gondok, amelyek megoldásra várnak. Ő is jó fizikummal rendelkezik, de figyelembe kell venni az életkort is, amikor már sokkal több pihenésre van szüksége a szervezetnek. Tehát minden valószínűség szerint a negyvenéves apukának több időre lesz szüksége, hogy kipihenje magát. Persze ez nem törvényszerű, de általában azért ez így van.

A regenerálódási időt más tényezők is befolyásolják. A fent említett példából adódóan egy bizonyos életkor fölött több regenerálódási időre van a szervezetnek szüksége. Azok a testépítők, akik kidolgozott és nagy, duzzadó izomzattal rendelkeznek, szintén több pihenésre szorulnak.

A helytelen táplálkozás és az alkoholfogyasztás szintén meghosszabbítja a regenerálódási időt. Ellenben egyes drogok és anabolikus anyagok lecsökkentik ezt az időintervallumot. Sokan ezért is nyúlnak tiltott szerekhez, hogy felpörgessék a szervezetüket, hogy minél több alkalommal lemehessenek az edzőterembe és minél hamarabbi és minél látványosabb eredményeket produkáljanak. Pedig ezzel nemcsak önmagukat, hanem a szervezetüket is becsapják, amely előbb-utóbb megbosszulja önmagát.

Azok, akik a gyakorlatokat teljes mozgástartományban végzik, hosszabb regenerálódásra szorulnak, hiszen a szövetek is jobban károsodnak ilyenkor, amelyeknek szintén szüksége van pihenési időszakra.

Ha valaki túledzés áldozatává válik, vagyis a saját, téves elképzeléseinek a rabja lesz, akkor nemcsak testileg, hanem lelkileg is kimerülhet. Ahhoz, hogy újra a régi formáját nyújthassa, hosszabb pihenési időre van szüksége. A szervezetet érő megterhelés fokától függ, hogy ez éppen milyen időszakot ölel fel.

Arról már sokszor volt szó, hogy betegen az égvilágon semmi értelme sincs edzeni. Aki betegen is az edzőteremben hajtja magát, biztos lehet benne, hogy dupla vagy tripla annyi ideig fog tartani a felépülése és sokkal hosszabb regenerálódási időszakra lesz szüksége, mint amire egyébként szüksége volna.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*