Ugrókötelezik egy férfi reggeli napsütésben az óceán partján.

Bizonyára veled is előfordult, hogy olyan napszakban edzettél, amikor lehet, hogy nem kellett volna. Hiszen nem minden napszak alkalmas arra, hogy megmozgassuk a testünket. Lehet, hogy azzal sem vagy tisztában, hogy mikor lehet enni. Edzés előtt vagy után? És egyáltalán milyen táplálékokat lehet enni egy-egy megerőltető edzést követően?

Hozzáértők szerint kora reggel, vagyis ébredés után a legjobb edzeni. Reggel ugyanis sokkal gyorsabb az anyagcserénk és több kalóriát is tudunk elégetni, mint a nap bármely más szakaszában. És ez még nem minden. A kalóriaégetés nemcsak reggel működik jól, hanem egész nap több kalóriát fogsz elégetni, ha reggelre időzíted a testmozgást. Persze ehhez megfelelő táplálkozásra is szükséged lesz. A reggeli edzés energiát is biztosít, ami kell is a nap folyamán, főleg akkor, ha egész nap iskolában vagy, esetleg dolgozol. Tehát a reggeli edzés a legjobb a tested és az agyad számára.

A délutáni és az esti edzés azért nem a legjobb, mert a benned dúló energiától nem fogsz tudni pihenni, és minden más tevékenységed eltolódik egy kicsit, ami azért nem jó, mert éjjel aludni kell, hiszen a test ilyenkor regenerálódik. Ha nem alszol, hanem mondjuk edzés után még alaposan be is vacsorázol, akkor a szervezeted az emésztéssel fog foglalkozni, nem pedig azzal, hogy kijavítsa az aznapi „hibákat”.

A legfontosabb azonban az, hogy egy megfelelő rutint alakíts ki magadnak és lehetőség szerint a napnak mindig ugyanabban a szakaszában eddz, illetve néha hagyj időt az izmaid regenerálódására is. Nem kell mindennap edzeni. Néha menj el egy masszázsra vagy szaunába, hiszen nem attól leszel egészséges, ha nap mint nap halálra edzed magad. Sőt, egyes feltételezések szerint a túl sok edzés is szabad gyököket szabadít fel az emberi szervezetben, amely számtalan krónikus betegség kialakulásához vezethet.

Edzés előtt soha ne felejts el bemelegíteni, illetve edzést követően ne feledkezz meg a nyújtásról sem. Ha kihagyod a bemelegítést, edzés közben számtalan sérülést szerezhetsz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*