Csoportos crossfit edzés kettlebellgolyókkal.

Mindenki más okból edzi a testét. Van aki le szeretne fogyni, vannak olyanok, akik izmosabbak szeretnének lenni, mások az anyagcseréjüket szeretnék felpörgetni és persze sokan a betegségeket szeretnék elkerülni, például a szív- és keringési problémákat, a cukorbetegséget vagy a stroke-ot. Sok kutatási eredmény szól arról, hogy a rendszeres edzés nagyon jó hatással van nemcsak a testi, hanem az az agyi egészségre is.

A rendszeres testmozgás pozitív változásokat generál az agyban. Az agy élesebbé válik, azaz a kognitív funkciók sokkal jobbak lesznek egy idő után, persze csak akkor, ha rendszeresen edzel. A testmozgás megakadályozhatja a kognitív hanyatlás kialakulását. Hogy milyen betegségeket okozhat a kognitív hanyatlást? Például demenciát vagy Alzheimer-kórt.

Az állóképességi gyakorlatokról az bizonyosodott be, hogy segít késleltetni az agyi öregedési folyamatokat. A kardio fitneszgyakorlatok is nagyon jól kondicionálják az agyat, azaz szintén pozitívan hatnak a kognitív funkciókra.

A mérsékelt vagy az intenzív aerob testmozgás – legalább heti négy alkalommal – jobb vascularis funkciót eredményez, vagyis javítja az agyi vérkeringést.

Mi lehet annak az oka, hogy a rendszeres testmozgás ilyen pozitívan hat az emberi agyra? A rendszeres mozgás nemcsak a testben áramló vérre hat pozitívan, hanem az agyi véráramlásra is serkentőleg hat, vagyis nagyban javítja az agyi keringést. Amennyiben jobb az agyi vérkeringés, úgy több oxigén jut az agyba, és több oxigén is tud hasznosulni. Azt mindenki tudja, hogy minél több oxigén kerül az agyba, az annál jobban fog működni. Nem véltelenül hangoztatják azt a hozzáértő szakemberek, hogy naponta többször szellőztessünk, és ha csak tehetjük, menjünk ki a szabadba. Az agy még több oxigént képes hasznosítani, ha a szabadban, friss levegőn még testmozgást is végzünk. De még egy egyszerű kirándulással vagy természetbeni sétával is csodás eredményeket érhetünk el.

Tanulmányok igazolják azt is, hogy azoknak az idősebb személyeknek, akik több időt töltenek a szabadban és még testmozgást is végeznek, sokkal jobb a kognitív teljesítményük szemben azokkal, akik az inaktív életmódot preferálják és nem sok időt töltenek a szabadban.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*