Fekete sortba és topba öltözött fiatal lány zenét hallgatva fut a tengerparti homokban.

Tudományos vizsgálatok szerint a rendszeres kocogás nem csupán fizikailag tesz bennünket ellenállóbbá, de még a közérzetünket is javítani képes. Manapság egyre többen választják a sportnak ezt a formáját, mert semmilyen eszközt vagy speciális felszerelést nem igényel. Tulajdonképpen csak egy kényelmes és strapabíró futócipőre van szükség, és a másik előnye, hogy bárhol lehet kocogni. A kocogás egy nagyon egészséges sport és még közben friss levegőn is vagyunk, nem pedig egy bezárt, áporodott szagú edzőteremben. A kocogás a ’60-as évektől kezdett egyre népszerűbbé válni. Maga a sport létrejötte James F. Fixx nevéhez fűződik, aki preventív jelleggel, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése miatt dolgozta ki ezt a mozgásfélét.

A kocogásnak számtalan pozitív élettani hatása van. Kocogás közben a szív nagyobb erővel képes összehúzódni, így több vér pumpálására lesz képes, és sokkal több oxigén tud eljutni a sejtekhez és a szövetekhez. Így jelentősen javul az agyunk és minden szervünk oxigénellátottsága, amely a szervezetünk ellenálló képességének növekedését idézi elő. Kocogással elérhetjük, hogy szív- és érrendszerünk egészséges maradjon, vagyis rendben legyen a vérnyomásunk, és az érelmeszesedés is elkerüljön bennünket. Mivel az agyunk is kellő oxigénhez jut kocogás közben, ezért a koncentráló képességünk és a memóriánk is javulhat. Kocogás hatására nő az aerob állóképesség és a tüdő kapacitása.

A rendszeres kocogás hatására javul a stresszoldó képességünk, és pozitív irányba változik a testünkről kialakított véleményünk, vagyis javulni fog az én- és a testképünk. Mindemellett az immunrendszerünk is megerősödik.

A kocogás a fogyókúránkat is elősegíti, de azt tudnunk kell, hogy a zsírégetés csak fél óra múlva következik be. Éppen ezért javasolt legalább 40-50 percet kocogni, ami nem kevés idő ugyan, de fokozatosan hozzá lehet szoktatni a szervezetet a hosszabb ideig tartó edzéshez. A kocogás jó hatással van az anyagcserére, és még a szervezet méregtelenítését is elősegíti.

Kocogás során az agy endorfin hormont szabadít fel a szervezetben, amelytől boldogabbak és elégedettebbek leszünk. A kocogás a bőrünknek és az izmainknak is jót tesz. Elsősorban a vádlit, a combizmokat és a fenék izmait erősíti meg. De a hát izmait is fejleszti, ami a helyes testtartás kialakításának is kedvez, és a gerinc-, a derék-, illetve a hátproblémákat is orvosolja. A kocogás nem csupán az izmainkat képes megacélozni, hanem a csontritkulás is elkerülhet bennünket.

Egy tanulmány szerint a rendszeres kocogás akár hat évvel is meghosszabbíthatja az életünket. A kutatás végén azt a megállapítást tették, hogy a semmit sem sportoló népesség között tízszer magasabb a halálozási arány, mint például a rendszeresen kocogók között. Ahhoz, hogy az életünk meghosszabbodjon, hetente legalább három alkalommal 1-2 órányi kocogásra van szükségünk.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*