Szobabiciklizik egy férfi a nappalijában.

A szobabiciklizést sokan cikinek tartják, és úgy vélik, hogy kellő motivációt sem ad, ha otthon edzünk, hiszen így könnyen el lehet bliccelni a napi testmozgást. Sokan pedig azért nem kedvelik, mert nem nagyon tudják, hogy hogyan tekerjenek, vagyis milyen edzéstervet kövessenek, ha biciklire pattannak. Szobabiciklizni lehet a konditeremben egyedül vagy több emberrel összefogva, viszont ha az otthoni edzés mellett döntesz és kertes házban élsz, akkor akár még az udvarra is kicipelheted a szerkentyűt, hogy edzés közben is friss levegőn legyél. Ha a szobában tekersz és lassú tempóra vágysz, akkor kapcsold be a kedvenc sorozatodat vagy filmedet és közben tekerj lassú, komótos tempóban, viszont ha intenzívebb edzést szeretnél, akkor valami pörgős zenére lesz szükséged.

Nagyon lényeges, hogy a szobakerékpározás is edzésnek számít, tehát mint az edzések előtt általában, ebben az esetben is be kell melegítened. Elég 5-10 percig bemelegíteni és mivel az alsó végtagokat használod a szobabiciklizés során, így legfőképpen ezekre a testrészeidre szükséges koncentrálnod, vagyis végezz néhány bokakörzést, térdhajlítást és a csípődről, illetve a hátadról se feledkezz meg. A bemelegítés a biciklin is folytatódjon, vagyis hajtsd a biciklit legalább 5-6 percig könnyű ellenálláson.

Ha megjelentek rajtad az első izzadságcseppek, akkor jó úton haladsz az edzésterv teljesítésében. Növelj az ellenálláson, így olyan, mintha emelkedőn tekernél felfelé. Néhány percig haladj ebben a tempóban, ha elfáradtál, ismét vegyél vissza az ellenállásból. Nagyon fontos, hogy egy percre se állj meg, esetleg csak addig, míg iszol néhány korty vizet, de a legjobb, ha a vizespalackot magad mellé készíted és ivás közben is megpróbálsz pedálozni.

Válassz a biciklin olyan ellenállást, ami már kicsit megterhelő a combizmaid számára. Nem baj, ha nehezen megy a tekerés, hiszen az izmaidat közben alaposan megdolgoztatod, ami egy idő után már láthatóvá válik. Vagyis biztos lehetsz benne, hogy a szobabiciklizéssel nem csupán zsírt égetsz, hanem izmot is építesz és alakot is formálsz.

6-8 perc után nyugodtan csökkentsd az ellenállást, vagyis ismét válts sík terepre. Pedálozz lazán, kényelmesen, komótosan, majd készülhetsz a sprintre. Ismét növelj az ellenálláson, és próbálj meg olyan gyorsan tekerni, ahogy csak tudsz.

Majd jöhet még 5 perc laza tekerés és véget is ért az edzésed. Amikor leszállsz a szobabicikliről, mindenképpen végezz nyújtógyakorlatokat, mert különben lehet, hogy másnap nem tudsz kikelni az ágyból. Ez alapján az edzésterv alapján te magad is készíthetsz saját magadnak edzésprogramot, sőt zenére is bringázhatsz. Állíts úgy össze zeneszámokat, hogy egy-két lassú számot valami pörgős ritmus kövessen, így tökéletes lesz az intervall edzésed. Ha többre vágysz, akkor edzés előtt végezz hasizomgyakorlatokat vagy emelgess súlyokat, így a felsőtested is fejlődni fog. De váltogathatod is az edzéseket, egyik nap súlyzózz, a másik nap szobabiciklizz. A lényeg, hogy sportolj, mozogj, hogy minél tovább egészséges maradj!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*