Stilizált ábra, melyen egy piros színű agy teker egy fekete szobabiciklin.

A testedzésnek számtalan jótékony hatása van szervezetünkre. A rendszeres mozgás erősíti a szívet és a tüdőt, csökkenti a vérnyomást és az úgynevezett „rossz koleszterin” szintjét, így jelentősen lecsökken a szívroham, a koszorúerek megbetegedésének és a szélütés kialakulásának kockázata. Amennyiben fontosnak tartod a gyakori testmozgást, akkor nagyon sokat teszel annak érdekében, hogy megelőzd a cukorbetegséget, illetve a vastagbél különféle megbetegedéseit. Testedzés hatására megerősödnek az izmaid, és az ízületeid állapota is jelentős mértékben javulni fog. Mozgás során szervezetben endorfin termelődik, amely nagymértékben képesen a fájdalomérzetet csökkenteni, emellett pedig boldognak is érezheted magad.

Láthatod tehát, hogy a testedzés sokkal egészségesebbé tesz és még az ellenálló képességedet, a kitartásodat és az önbecsülésedet is képes megnövelni. Az utóbbi évtizedekben egyre több kutatás zajlik azzal kapcsolatban, hogy a rendszeres mozgás milyen hatást gyakorol az agy működésére. Az egyik ilyen érdekes vizsgálat Írországban zajlott. A vizsgálatba egyetemistákat vontak be. Elsőként egy memóriatesztet kellett végigcsinálniuk, emberi arcokat és idegen neveket kellett felidézniük, majd a csoportot két részre osztották. Az egyik csoport tagjainak fél órán keresztül egyre keményebb tempóban kellett a szobakerékpár pedálját tekerniük, míg a másik csoport tagjai nyugodtan üldögélhettek, pihenhettek. Ezt követően újra elvégeztették a korábbi memóriafeladatokat a diákokkal. Meglepő eredmények születtek. A testedzést végző egyetemisták sokkal jobb eredményeket produkáltak az első eredményekhez képest a tesztelés során, mint relaxáló, lazító társaik, akik semmiféle fejlődést nem mutattak. A kutatók vérvizsgálatot is végeztek a kísérleti alanyokon, és azt a megállapítást tették, hogy a szobabicikliző diákok vérében jelentősen megemelkedett a BDNF-fehérje, amely az idegsejtek védelmezésében és a memória fejlődésében játszik kiemelkedő szerepet. Az üldögélő diákok vérében ennek a fehérjének a szintje semmit sem változott. A rendszeresen végzett testmozgás az agy működésében egyéb pozitív hatásokat is eredményezhet. Csökkenti a kognitív megbetegedések rizikóját, fejleszti a memóriát, mérsékli a stressz hatásait, amelyek köztudottan feledékenységet, lassúságot és szétszórtságot okozhatnak. Mindemellett fejleszti az agy szervezőkészségét is.

A sportolás mellett más módszerekkel is jó kondiban tarthatod agyad működését. Például keresztrejtvényekkel, memóriatesztekkel és fejtörőkkel. Fontos a pihenés, a napi 7-8 óra alvás is, hiszen agyunk az alvás során képes feldolgozni a nap eseményeit, újraélni a nap emlékeit, és a pihenés lehetővé teszi ezen események és emlékek hosszabb távú rögzítését.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*