Fiatal nő a tengerparti stégen jógázik.

A testedzés közben és után érzett örömet és a vele járó pozitív hatásokat csak az tudja felmérni, aki a tunya életmódot maga mögött hagyva életmódváltásba kezdett, vagyis rendszeresen elkezdett sportolni valamit. Az emberek szeretnek kifogásokat gyártani, amikor a sport és az edzés terítékre kerül. Sokan időhiányra panaszkodnak, vagy az anyagiakat hozzák fel érvként, amikor arról beszélnek, hogy miért nem mozognak.

Pedig a rendszeres testmozgás minden korban nagyon hasznos, és nagyon sokat tehetünk az egészségünkért, ha hetente legalább három alkalommal sportolunk. Ahogy idősödünk, úgy testünknek még nagyobb szüksége van arra, hogy karban legyen tartva. A rendszeres mozgás azonban nemcsak fizikailag tesz bennünket fittebbé, hanem a lelkünkre is jó hatással van. A sport szinte megfiatalít bennünket, persze leginkább egyes szerveinkre van pozitív hatással, de azért a külsőnkön is észrevehető, ha sokat tartózkodunk friss levegőn és ráadásul még rendszeresen mozgunk is.

Londonban egy kutatócsoport Tim Spector vezetésével azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre a sport. A kutatás során azt a megállapítást tették, hogy azok a személyek, akik rendszeresen mozognak, pontosabb legalább heti három alkalommal intenzíven edzenek, biológiailag kilenc évvel lesznek fiatalabbak azoknál, akik a mozgásszegény életmód mellett teszik le a voksukat. Ennek oka, hogy a gyakorta végzett testmozgás megóv bennünket az oxidatív stressztől, vagyis a mozgás védelmet nyújt számunkra a szabad gyökök sejtkárosító hatásaival szemben, amely többek között az öregedési folyamatokat is képesek szervezetünkben felgyorsítani.

Az oxidatív stressz nem csupán az öregedési folyamatok felgyorsításáért felelős, hanem az idegrendszert érintő károsodásért, a rosszindulatú daganatok kialakulásáért, a szervezetben kialakuló gyulladásokért, az ízületi károsodásokért és az immunrendszer gyengüléséért is. Az oxidatív stressz ezeken kívül negatívan hat a zsírsejtekre, a fehérjékre és a DNS-re is, amely károkat okoz az emberi szervezetben.

Egyes kutatások szerint az oxidatív stresszel szemben az antioxidánsok és a C-vitamin magas szintje is védelmet nyújthat, hiszen általuk a sejtjeink védelmet élveznek az oxidációval szemben.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*