Gondolkodó ember sematikus képe, az agy pirossal ábrázolva benne.

Akármilyen edzésről is legyen szó, mindenképpen jót teszel vele az izmaidnak és az alakodnak. Hiszen a rendszeres edzések nagyon szépen átformálják és karcsúsítják a testet, illetve az izmok erősebbé és szemmel láthatóvá válnak.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a rendszeres mozgás endorfin hormonokat szabadít fel az emberi testben. Ezek az úgynevezett boldogsághormonok, amelyek elégedetté és kiegyensúlyozottá tesznek bennünket. Ezért hiába is nincs kedved edzeni, érdemes magadon erőt venni, hiszen a mozgástól jobb kedvre derülsz és még az alakodat is formálja.

A rendszeres testedzés az agyunk számára jelent kiemelt védelmet, hiszen javítja a memóriát és a gondolkodási képességet, amely az idősebb korral egyre inkább hanyatlik. Többek között ezért is javasolható a mozgás minden korosztálynak, az idősebbeknek pedig különösen.

Kutatók azt a megállapítást tették, hogy az aerob testmozgás a hippokampusz méretének növekedésével jár együtt, amelynek szerepe van a memória és a tanulási képességek fejlesztésében, fejlődésében. A súlyzós edzés nem hozott ilyen eredményeket a vizsgálatok során.

A kutatók úgy vélik, hogy a pozitív vizsgálati eredmények épp jókor jöttek, hiszen világszerte egyre több ember szenved demenciában. A tudósok úgy vélik, hogy ez az arány 2050-re körülbelül 115 millió embert fog érinteni világszerte.

A rendszeresen végzett gyakorlatok csökkenti az inzulinrezisztenciát és a szervezetben kialakuló gyulladásokat, ez pedig pozitív hatással van az agysejtek növekedésére és az agyi erekre. Mindemellett a rendszeres testedzés javítja a hangulatot és az alvást, csökkenti a stresszt és a szorongást. Márpedig ezek a problémák – rossz hangulat, szorongás, alváshiány – gyakran okoznak kognitív károsodásokat.

Mégis milyen gyakorlatokat végezzünk, hogy az agyunk sokáig friss és fiatalos maradjon? A kutatók szerint az egyik legjobb mozgásforma a séta. És mennyit kellene mozogni a pozitív hatások elérése érdekében? Hetente legalább százhúsz perc mérsékelt intenzitású testmozgásra mindenképpen szükség volna.

Ha nem szeretsz sétálni, akkor válassz valamilyen közepes intenzitású testmozgást, például az úszást, a teniszt, a lépcsőzést vagy a táncot.

Természetesen a rendszeres testmozgás nem csupán az agyunk működésére van pozitív hatással, hanem csökkenti az esélyét a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának is. Emellett csökkenti a vérnyomást és a depressziót is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*