Réti füzény (Lythrum salicaria) lilás virágai.

A réti füzény (Lythrum salicaria) akár egy méter magasra is megnőhet. Ez a növény nagyon kedveli a vizeket és nádasokat, de nedves réteken és lápos területeken is előfordulhat. Régebben nem nagyon használták hazánkban gyógynövényként a réti füzényt, elsősorban csak a karmazsinszínű virágok szirmait vették igénybe, hogy ételeket színezzenek vele. Napjainkban gyógyászati célokra a gyógynövény friss hajtását használják, mégpedig a benne lévő értékes hatóanyagoknak – flavonoidok, cserzőanyagok és triterpének – köszönhetően. A gyógynövény fertőtlenítő, antibakteriális, sebgyógyító és vérzéscsillapító hatásokkal rendelkezik. Népies elnevezései: piros füzény vagy fűzfalevelű fű.

A növény szára vagy csupasz, vagy kis szőrökkel borított, pelyhes. A növénynek nagy, lándzsás levelei és füzérben nyíló virágai vannak. Toktermésében sok-sok apró mag található. A növény júliustól szeptemberig bontogatja szépséges szirmait. A gyógynövénnyel találkozhatunk Európában, Ázsiában, de még Afrikában is.

A réti füzény az ókorban nem volt ismeretlen, gyakran használták hasmenéses megbetegedésekre és vérzéscsillapításra. A réti füzény valóban kiváló ellenszere lehet a hasmenésnek és a gyomornyálkahártya-gyulladásnak. Mivel igencsak gazdag polifenolokban, ezért vénás keringési elégtelenség esetén is nagy hasznát vehetjük. Hasmenés esetén készíthetünk a gyógynövényből teát. Rakjon egy edénybe fél liter vizet, majd adjon hozzá 5-6 gramm gyógynövényt. Forralja a főzetet tíz percig, majd szűrje le. Naponta akár három csészével is megihat belőle.

A gyógynövényt külsőleg is lehet alkalmazni, mivel fertőtlenítő hatásokkal rendelkezik. A növényi főzettel öblögethetjük a torkunkat, de borogathatunk vele különféle sebeket és még az aranyeres problémánk is megoldódhat.

Hosszabb ideig használva a gyógynövény gyomorirritációt és székrekedést okozhat, köszönhető ez a benne található cserzőanyagoknak. Azok is kerüljék a gyógynövény használatát, akik valamilyen gyógyszert szednek, mivel a réti füzény befolyásolhatja a pirulák hatását.

A réti füzényből virágesszencia is készül, amely segít feloldani az életünkbe bekúszó stresszt. Főként azoknak javasolják a használatát, akiket valamilyen trauma vagy gyász ért. De általa a stabilitáshoz is hozzájuthatunk, és segítségével a biztonságot is megtalálhatjuk az életünkben. Ez a gyógynövény-esszencia a lelkünket is megerősíti és lehetővé teszi, hogy sokkal nyitottabban álljunk a világ dolgaihoz és az életünkben bekövetkező változásokhoz.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*