Ásványvizet iszik poharából két barátnő.

Bárki, aki valaha is próbált már a súlyfeleslegétől megszabadulni, az nagyon jól tudja, hogy ez nem egy egyszerű „mutatvány”. A fogyókúrának az lenne a lényege, hogy sokkal több kalóriát égessünk el, mint amennyit felhasználunk. Igazából a kalóriafelvétel és a kalóriafelhasználás az alapvető fogalmai a súlyvesztésnek, de azért más tényezők is a segítségedre lehetnek. Ebben a cikkben azokról a dolgokról olvashatsz, amelyeket csak kevésszer említenek, ha fogyókúráról van szó. Amennyiben a diéta és az edzés is sikertelennek bizonyul önmagában, akkor mindenképpen próbálkozz meg a következőkkel, hátha ezúttal siker koronázza az erőfeszítéseidet.

A víz az egyik legkiválóbb ellenszere az éhségnek. Ha rendszeresen iszol, akkor a gyomrod állandóan azt érzékeli, hogy nem éhes, így biztos lehetsz benne, hogy nem veszel magadhoz fölösleges kalóriákat sem. Egyébként azt tudtad, hogy szervezetünknek sok esetben nem is táplálékra, hanem csak egy pohár vízre lenne szüksége? Az emberi agy nem igazán tud különbséget tenni éhség és szomjúság között, így sok esetben akkor is eszünk, amikor csak szomjasak vagyunk. Hogy ne maradjunk dehidratáltak, naponta legalább 8 pohárnyi vízre volna szükségünk. Legalábbis a szakértők szerint. Ezt napközben érdemes egyenlően elosztva elfogyasztani, de azzal is megtámogatod a fogyókúrádat, ha étkezés előtt két nagy pohár vizet megiszol.

Lehet, hogy azt gondolod, hogy az elhízás és az alváshiány között nincs összefüggés, márpedig tudományos kutatások igazolják, hogy de bizony, igenis van. Azok, akik éjszakánként csak öt órát vagy ennél kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűség szerint lesznek elhízottak, mint azok, akik az éjszaka jelentős részét – hét-nyolc órát – alvással töltik. Az, hogy az alvás és a súlyvesztés között összefüggés van, ez a hormonoknak köszönhető. A leptin és a ghrelin nevű hormonok az éhség és a jóllakottság érzetét befolyásolják. Amikor nem tudsz elaludni, akkor a jóllakottságért felelős hormon, vagyis a leptin alacsony szintet mutat, ezzel szemben a ghrelin, vagyis az éhség hormona az egekbe szökik. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy kifosztod a hűtőt ahelyett, hogy éjjel már az igazak álmát aludnád.

Még az életkörülményeid is nagyban befolyásolják, hogy mennyire lesz sikeres a fogyókúrád. Ha olyan emberekkel vagy körülvéve, akik szintén elhízottak, de nem óhajtanak lefogyni, akkor ez csökkentheti a te motivációidat is. De nem kell ahhoz az elhízott kategóriába tartozniuk, elég ha csak állandóan azt hallod tőlük, hogy ők így szeretnek téged, ahogy vagy, vagyis nem kapod meg ezektől az emberektől a kellő támogatást, és akkor sem biztos, hogy el tudod érni a céljaidat. Ezért jó, ha olyan emberekkel, barátokkal veszed magad körül, akik hasonló cipőben járnak mint te, de hozzád hasonlóan lépéseket is kívánnak tenni annak érdekében, hogy mihamarabb lefogyjanak. Ha sikerül olyan embereket találnod, akik az aktív és egészséges életmódra szeretnének váltani, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy nagyszerű társaságban kompromisszumok és lemondások nélkül, már-már élvezettel fogod a fogyókúrádat is végigcsinálni.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*