Középkorú férfi futásra lendíti kezét és lábát, a háttérben felhők.

Manapság egyre többen az egészséges életmódot választják. A környezetemben sokszor hallok nőket panaszkodni, hogy ők bezzeg mennyi mindent megtesznek a kapcsolatért, viszont a férjük nem hajlandó az életmódjukon és önmagukon változtatni. Ez a cikk azoknak szól, akik azt gondolják, hogy nekik nem fontos mozogni, sportolni. Bízom benne, hogy a cikk elolvasását követően sok férfit sikerül arról meggyőznöm, hogy a mozgás az ő számukra sem merülhet ki a tévé távirányítójának a kapcsolgatásában és ráébrednek arra, hogy egy kapcsolatban nemcsak a nőnek kell csinosnak maradni, hanem a férfinak is illik nem sörpocakot növeszteni és önmagára valamicskét adni.

A mozgásszegény életmód erőtlenné teszi az embereket. Ilyenkor gyakran érzik magukat fáradtnak és még az alapvető feladatok elvégzéséhez sem éreznek magukban elegendő energiát. A sport, a rendszeres edzés energiával tölt fel bárkit és még az alvás minőségét is biztosítja. A rendszeres testmozgás segít a szervezetnek alkalmazkodni a változásokhoz és még azok is könnyebben képesek lesznek elaludni, akik a munkájuk miatt sokat kénytelenek utazni, vagy akik váltott műszakban dolgoznak. A jobb alvás még inkább megnöveli az energiaszintet és így nappal is kevesebbszer vagy soha nem tör rá a nappali fáradtság arra, aki rendszeresen sportol.

Egyes férfiak azért nem élnek aktív életet, mert valamilyen sérüléssel vagy fájdalommal küszködnek. Ha a fájdalmak hátterében semmilyen betegség nem áll, akkor az aktív életmód sokat fog segíteni ezen a problémán. Az edzések előtti bemelegítés, illetve az edzéseket követő nyújtás pedig az esetleges sérülések kockázatát csökkenti le jelentősen.

Már napi húsz perc edzés is aktiválja az immunrendszert. A szervezet védelmi vonalának megerősödése pedig jelentősen lecsökkenti a betegségek kialakulásának a kockázatát. Azonban a ló túloldalára sem szabad esni, mert aki túl sokat edz, annak az immunrendszere akár le is gyengülhet.

Azok, akik törődnek a testükkel, lelkileg is sokkal jobban fogják érezni magukat. Ez pedig minden házasságban élő ember kapcsolatára pozitívan hat. A rendszeres testedzéstől mindenki fittebb lehet, amelyet a hitvesi ágyban is kamatoztatni tud mindkét fél legnagyobb örömére. A rendszeresen végzett gyakorlatok a férfiak szexuális egészségét is elősegíti.

Az egészség és a szexuális aktivitás megőrzése mellett még az agy egészségét is megtámogatja a rendszeresen végzett testmozgás. A rendszeresen végzett, közepesen intenzív testmozgás több mint negyven százalékkal csökkenti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A heti háromszor végzett testedzés a demencia kockázatát huszonegy százalékkal csökkenti. A testedzés a memóriára és a mentális képességekre is pozitívan hat.

A fizikai aktivitás csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát, a meglevő depresszió tüneteit pedig jelentősen lecsökkenti. Ennek oka, hogy endorfin hormonok szabadulnak fel a szervezetben. A sport a frusztrációt, a dühöt és az agresszív késztetéseket is megszünteti, mivel jelentősen lecsökkenti a stresszhormonok szintjét az emberi szervezetben. A testmozgás javítja az életminőséget és a várható élettartamot is meghosszabbítja.

Az aerob testmozgás javítja a szív- és érrendszer egészségi állapotát, így csökkentve le a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát. Mindemellett kevesebb az esély, hogy egy rendszeresen sportoló személynek magas legyen a vérnyomása vagy a koleszterinszintje. Főként, ha az életmódváltásba az egészséges táplálkozás is beletartozik.

A rendszeres edzések néminemű védelmet jelentenek a másik krónikus megbetegedés, vagyis a cukorbetegség ellen. Nem utolsósorban pedig a rendszeres mozgás segít megszabadulni a súlyfeleslegtől is.

Hogyan kezdj hozzá az edzésekhez? Keress edzőtermet a munkahelyedhez közel. Ha nem vagy biztos abban, hogyan vágj bele az életmódváltásba, fogadj fel egy személyi edzőt. Ha nincs kedved egyedül edzeni, kérd meg egy barátodat, hogy csatlakozzon hozzád. Állíts fel egyszerű célokat, ne akard rögtön az egész világot megváltani. Ha eredményeket értél el, légy büszke magadra. Törekedj arra, hogy a pozitív hatásokat életed végéig érezhesd, vagyis az életmódváltásod ne csak egy időszakra, hanem életed végéig tartson.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*