Stressz hatásai az agyra különféle felvételeken.

Amikor idegesek vagyunk, akkor nagyon fura és sok esetben ijesztő dolgok történnek az agyunkkal, így jobban tesszük, ha minél hamarabb megnyugszunk és lecsillapodunk.

Stressz hatására olyan folyamatok mennek végbe az agyban, amelyek hatással vannak a kognitív funkciókra, beleértve a tanulást és a memóriát, nem beszélve az érzelmi jólétről, amelyet szintén negatív irányba befolyásolnak a stressz következtében bennünket ért hatások. A folyamatosan fennálló stressz depresszióhoz és szorongáshoz vezethet, amely betegségek szintén az agyban bekövetkező változások eredményeképpen jönnek létre.

A nagyobb mértékű stressz jelentősen megnövelheti a stroke kialakulásának a kockázatát, bár ebben más tényezők is aktívan részt vesznek. Az egyik ilyen a kezeletlen magas vérnyomás. A dohányzás is az egyik kockázati tényezőként szerepel, de a magas koleszterinszint is aktívan részt vesz ennek a sok esetben halálos betegségnek a kialakulásában.

A fokozott és folyamatosan fennálló stressz jelentősen megnöveli a depresszió kialakulásának a kockázatát. Nagyon sokat segíthetnek a stresszlevezető technikák, mint a jóga vagy a meditáció, mivel nemcsak a fizikai, hanem a lelki egészségünkre is fokozottan ügyelni szükséges.

Az olyan szorongást és stressz előidéző események, mint a válás vagy egy szeretett személy elvesztése, előidézheti a mediális prefrontális kéreg állományának a zsugorodását. Ez azért jelent problémát, mivel ez szabályozza az érzelmeket és ennek a segítségével tudunk önkontrollt gyakorolni. A szürkeállomány csökkenését előidéző stresszorokat csökkenteni szükséges, hiszen csak ily módon őrizhetjük meg agyunk egészségét.

Az agyat a plaszticitás jellemzi, azaz nagyon képlékeny, vagyis egyes folyamatok még visszafordíthatók, tehát sokat tehetünk annak érdekében, hogy a károkat kiküszöböljük. Természetesen az egyik „gyógymód”, ha nem idegeskedünk annyit, hiszen a stressznek nagyon nagy romboló hatása van. Amennyiben egy stresszforrást kiiktatunk, úgy a neurális őssejtek is újra visszanyerik a funkciójukat.

Az életmódváltás, az egészséges tevékenységek segíthetnek, hiszen ezzel ellensúlyozzuk a stresszválaszt, ez pedig minimálisra csökkenti az idegkárosodást. A testmozgás csökkenti a szervezetben a stresszhormonok szintjét. Már napi 30 perces mozgás is csökkentheti a stresszt és javíthatja a hangulatot.

1 hozzászólás

  1. olvasd el értelemesen

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*