Testépítő tipikus pózban, vállán tele striákkal a hirtelen izomtömeg-növekedés miatt.

A stria nem más, mint a bőr repedése. Például ha valaki hirtelen sokat hízik, akkor a bőr megnyúlik, a bőr alatti kötőszöveti rostok pedig megrepednek vagy elszakadnak. A striák először lilás, vöröses színben pompáznak, majd fehér színűek lesznek. A striák kialakulhatnak a hason, a combokon, a csípőn, a derékon, a felkaron vagy a mellen, de tulajdonképpen a test bármely része érintett lehet. A testépítőknél a leginkább veszélyeztetett terület a mellkas, a vállak és a hónalj.

Kik vannak a legnagyobb veszélynek kitéve? Azok, akik hirtelen hízásnak indulnak, például a nők terhesség idején, de a kamaszlányokon és fiúkon is megjelenhetnek ezek a csíkok a hirtelen növekedés következtében. Sőt, még a testépítőknél is, legfőképpen az izomtömeg növekedése miatt, de súlyzós edzések miatt is megrepedhetnek a kötőszöveti rostok. A striák kialakulásának genetikai, illetve hormonális okai is lehetnek. A mellékvesekéreg túlműködése is okozhat ilyen bőrhibákat, és a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás is hajlamosíthat a kialakulására.

Amikor a striák kialakulnak, olyan sok mindent már nem tehetünk ellenük, éppen ezért a megelőzésre kellene helyezni a hangsúlyt. Fókuszálj az egészséges táplálkozásra és a napi legalább 2-2,5 liter folyadék fogyasztására. A kötőszövetet erősítheted olyan ételekkel, amelyek A-, C- és E-vitamint, illetve fehérjét és cinket tartalmaznak. A bőrünkön sok esetben azért jelennek meg a különféle elváltozások, mert szervezetünk tele van méreganyagokkal. Évente néhány alkalommal szánj időt a megtisztulásra és vegyél léböjtkúrát. Ettől nemcsak szellemileg leszel frissebb, de a bőröd is megszépül. A striákat ugyan el nem tünteti, de a megelőzésben talán szerepe lehet. Válts életmódot, és akkor elkerülöd az úgynevezett jojó-effektust. A testsúlycsökkenés és az újbóli elhízás váltakozása szintén nem tesz jót a kötőszöveti rostoknak.

Ha már kialakultak a vöröses, fehér csíkok, akkor is van még némi remény. Fontos, hogy a bőrödet megfelelő krémekkel és olajokkal – jojoba-, szőlőmag-, búzacsíraolaj – ápold. Ezekkel rendszeresen masszírozd és kenegesd a bőrödet. Bőröd frissítésére jól jöhet még a masszírozó kefe használata és a bőröd csipkedése. Vannak olyan szépészeti kezelések, amelyek segíthetnek a striák halványításában. Ilyen lehet a lézeres kezelés, a bőrcsiszolás, a vákuummasszázs, a mezoterápia, de nagyon hatásos lehet a hypoxikezelés is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*