Gyorsúszásban úszik egy lila úszósapkában és fürdőruhában lévő hölgy, szemén úszószemüveg.

Manapság a kóros elhízottság a leggyorsabban terjedő betegségek közé tartozik, évente mintegy 2,8 millió halálos áldozatot követel világszerte. A betegségben szenvedők szervezetében a túlsúly miatt felgyülemlő zsír egészségügyi kockázatot jelent. Az ún. testtömegindex, a BMI segítségével mérik, ami nem más, mint az egyén magasságához képest vett testtömege. Túlsúlyos állapotnak a 25 vagy a feletti BMI érték számít.

Különböző okai lehetnek az elhízásnak. Az egyik ilyen ok a magas zsírtartalmú – különösen a gyorséttermi – fogások fogyasztása és a magas kalóriatartalmú zsírokkal történő főzés. Sokan kedvelik a serpenyőben sütött zsíros ételeket, és rendszeresen fogyasztják a gyorséttermek kínálatát. A magas kalóriatartalmú étrend térhódításáért elsősorban a gyorséttermi láncok okolhatók. A modern társadalom ugyanakkor olyan nagy nyomást gyakorol a lakosságra, hogy az emberek sokszor idő hiányában nem főznek, és ezért nem tudnak egészséges étrenden élni.

Genetikai eredetű is lehet a túlsúlyosság, ebben az esetben a szervezet több zsírt raktároz, mint amennyire szüksége van. Amennyiben az érintett a fent vázolt életmódot folytatja, jó eséllyel gyarapítja a kórosan elhízottak számát.

Hogyan győzheted le a túlsúlyt és válhatsz karcsúvá 2014-ben? Az első és legfontosabb a rendszeres testmozgás. Súlyfelesleg akkor alakul ki, ha a szervezet több zsírt raktároz, mint amennyit eléget, aminek nagyon hatékony ellenszere az edzés. A séta az egyik leghatékonyabb edzésforma, csak hozzá kell szokni, hogy főként a kis távolságokat gyalog teszed meg.  A kocogás a zsírégetés másik hatékony módja. Nem szükséges edzőterembe járni, otthon végezhető egyszerű gyakorlatok segítségével is sikeres lehet a fogyás. Természetesen önfegyelem szükséges hozzá, ki kell alakítanod és aztán követned a neked megfelelő edzési ütemtervet. Sokan idő hiányában adják fel és nem folytatják a súlycsökkentő edzést.

Bizonyos embereknek edzőtársra van szükségük a kellő önfegyelemmel történő edzéshez. Ha te is közéjük tartozol, csatlakozz fogyókúrás csoporthoz, ahol hasonló célokért küzdő emberekkel edzhetsz együtt. Személyi edző alkalmazása jó befektetés lehet, ha megengedheted magadnak ezt a fajta kiadást. Az edző általában jól ismeri a testsúlycsökkentést célzó edzés folyamatát és az ezzel járó küzdelmet, így kitartásra buzdít és eredményességre ösztönöz.

Úszással is nagyon jól csökkenthető a felgyülemlett zsírtömeg. Használd az úszómedencét, különösen, ha van egy uszoda a közelben.  Az úszás a test minden izmát egyszerre mozgatja meg, ezért a leghatékonyabb sportok közé tartozik.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*