Testépítő az edzőteremben nagy súllyal dolgozik bicepszre.

A tárcsás súlyzók az erőfejlesztés nagyszerű eszközei lehetnek a testépítők számára. A tárcsás súlyzógyakorlatok alkalmasak arra, hogy az összes izomcsoportodat alaposan megdolgoztasd, illetve fejleszd. Viszont ha a nagy súlyokkal nem végzed helyesen a gyakorlatokat, akkor sokkal többet ártasz magadnak, mint amennyit használsz. Az egyik legnagyobb probléma az, ha a súlyzókkal végzendő feladatokat az illető személy helytelen testtartással, illetve pontatlanul végzi. Ez viszont komoly sérülésekhez vezethet.

Sokan már a súlyzó talajról való felemelését sem képesek helyesen kivitelezni. A tárcsás súlyzót egyenes háttal kell elindítani. A görbe, púpos háttal történő súlyzó emelgetése nem helyes, és emellett komoly hátsérülést is eredményezhet. Ha a törzsedet megdöntöd és a tested előrehajlítod, akkor a gerincedet óriási terhelés éri, vagyis sokkal nagyobb, mint ami a súlyok helyes emelgetésével érné. Ez nemcsak felesleges munkát jelent az izmaid számára, de rendkívül veszélyes is.

Amikor kezeidbe vetted a nagyméretű súlyokat, akkor mindvégig állj egyenes derékkal és a hátad se legyen púpos. Az sem túl jó, amikor a tárcsás súlyzó a kezedben van és a gerinc ágyéki részét hátrafelé hajlítod, vagyis kidülleszted a popsidat. Szintén pontatlanul és helytelenül hajtod végre a gyakorlatot, ha a súlyzót a fejed fölé emelve a törzsedet előre vagy jobbra, illetve balra döntögeted. Nagyon fontos, hogy egyenesen tartsd a kezeidben a súlyzót, bármilyen egyensúlyi helyzetben is legyél.

Amikor a súlyzót a kezeidben szorongatod, és ily módon ereszkedsz vagy emelkedsz, akkor se homoríts a hátaddal, hanem a törzsed mindvégig nyújtott maradjon.

Amennyiben helytelenül végzed az edzőteremben a súlyzós gyakorlatokat, nemcsak komoly sérüléseket szenvedhetsz el, de ez rossz testtartást is eredményezhet, emellett a mozgató és támasztó apparátusban elváltozások keletkeznek, és még az izmaid sem fognak megfelelően fejlődni.

Mit tehetsz, hogy mindezeket elkerüld? Nyilván el kell sajátítanod a megfelelő emelőtechnikákat, ennek érdekében a legjobb, ha vagy részt veszel megfelelő technikai képzésben, vagy felfogadsz egy személyi edzőt, aki a testépítő edzéseid során mindvégig melletted van, hasznos tanácsokkal tud ellátni és helyes instrukciókkal tud szolgálni, ha valamilyen gyakorlat kivitelezésében nem vagy elég biztos.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*