Különféle friss gyógynövények kőmozsárban, mellette színes borsok, fokhagyma, kurkuma és babérlevél.

Nagyon fontos, hogy a szánk egészséges maradjon, hiszen fontos szerepe van a rágásban, a nyálképzésben, a légzésben, a kommunikációban, és az emésztés is itt kezdődik el. Amikor szájbetegségekről esik szó, akkor mindenki elsősorban a fogakra gondol. Természetesen nagyon oda kell figyelnünk fogaink egészségére is, hiszen ha valakinek szuvas fogai vannak vagy a fogsora hiányos, akkor ezek egy sor kellemetlen problémát indíthatnak el, de lássuk be, esztétikailag sem túl szép, amikor valakinek lyukas, elszíneződött vagy hiányos fogazata van. A fogszuvasodást és a különféle fogakat érintő problémákat elkerülhetjük a megfelelő táplálkozással, a helyes és rendszeres fogápolással és a legalább félévenkénti fogorvosi ellenőrzéssel.

A berepedezett és a kicserepesedett szájzugnak oka lehet a hideg időjárás, de egyes ásványi anyagok és a B-vitamin-hiány is kiválthatja. Télen mindig gondoskodj ajkaid ápolásáról. Erre jó lehet bármilyen ajakír, de például a kókuszolaj, a jojobaolaj vagy a mandualolaj is segítséget jelenthet.

A halitózis (halitosis), vagyis a kellemetlen szájszag nemcsak annak kellemetlen, aki ezzel a problémával küszködik, hanem azoknak is, akik az illető közelébe kerülnek. Annyira kényes témáról van szó, hogy igazából nem is tudjuk, hogyan hívjuk fel a figyelmét az illetőnek, hogy nem éppen jó illatú a lehelete. Ezt a problémát sok minden okozhatja. Többet között oka lehet a nem megfelelő szájhigiénia, a száj vagy a torok fertőzése, a gyomorsavtúltengés, de betegségek is állhatnak a háttérben. Sőt, még egyes szervek – máj, vese, tüdő, emésztőrendszer – nem megfelelő működése is oka lehet a rossz leheletnek.

A szájban kialakulhatnak gombás vagy vírusfertőzések, fekélyek, amelyek ha nem múlnak el néhány napon belül, akkor jobb minél hamarabb szakorvost felkeresni. Továbbá akkor is érdemes minél hamarabb a fogorvosunkat meglátogatni, ha a szánkban olyan duzzanatok, fekélyek, sérülések jelentek meg, amelyek okot adhatnak az aggodalomra. A nyelvünket és a szánkat is érdemes bizonyos időközönként megvizsgálni, és bármilyen gyanúsat is találunk, jobban tesszük, ha nem tétlenkedünk, nem húzzuk az időt, hanem mihamarabb megnézetjük azt szakemberrel.

Egyes gyógynövények alkalmasak arra, hogy segítségükkel a száj különféle betegségeit, problémáit orvosoljuk. Fogfájásra nagyon hatásos a szegfűszeg, a zsálya, a boróka, a fekete bors és a mézfű. A kellemetlen szájszag felett a kömény, a kapor és a sárgagyökér győzedelmeskedhet. Emésztési zavarok ellen jó lehet a pitypang, a sárgagyökér, a kapor és a borsmenta. A fogínybetegségek és a fogínygyulladás ellen hasznos lehet a kasvirág és a sárgagyökér. Orrmelléküreg-gyulladás ellen pedig a fokhagyma, a sárgagyökér és az ánizskapor válhat be. A fogíny erősítésére kipróbálhatjuk a mirhát, a kamillát, az édesköményt és a zsályát.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*