Narancsos lencsesaláta petrezselyemmel.

A testépítők amikor elérnek egy bizonyos izomtömeget, akkor szeretnék, hogy az izmaik még látványosabbak legyenek, ezért gyakran szálkásítanak, hogy ezzel is némi zsírtömeget elveszítve izmaik szembetűnőbben domborodjanak. A szálkásítás egyik fontos alapja a táplálkozásban rejlik. Hozzáértők szerint a kezdő testépítők általában nincsenek tisztában vele, hogy a diétát mindenképpen meg kell előznie egy izomnövelő szakasznak. Hiszen ha valaki például gyors edzésbe kezd és mellette diétázik, akkor a rajta lévő zsírtömeg és a kevéske izomzat együtt nem igazán fog jól mutatni. A másik gond pedig az, hogy a zsírtömegtől sokkal könnyebben meg lehet szabadulni, ha az izmok nagyobbak.

A szálkásítással a testépítők célja az, hogy zsírt veszítsenek. Ennek egyik legjobb módja a megfelelő táplálkozás, de nevezhetjük diétának is. A diétát persze ki kell egészíteni megfelelő súlyzós és aerob edzéssel is. A súlyzós edzés elősegíti, hogy a test minden izomzata hozzájusson a megfelelő tápanyaghoz, illetve elősegíti, hogy a szálkásítás folyamata alatt ne csökkenjen az izomtömeg, hiszen a cél az, hogy a kidolgozott muszklik minél lélegzetelállítóbbak legyenek. Az aerob edzés fokozza a zsíranyagcserét, vagyis a felesleges zsírtól segít megszabadulni.

A testépítő diéta tehát segít megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól és lehetővé teszi a szálkás izomzat elérését. A diéta során ügyelni kell a megfelelő zsír-, szénhidrát- és fehérjebevitelre. Lehetőleg kerülni szükséges a telített és transzzsírokat, előnyben kell részesíteni a jó zsírok fogyasztását, ami a növényi olajakat foglalja leginkább magába, de az olajos magvak fogyasztása is megengedett. Szénhidrátra még a diéta időszakában is szükség van. Azonban nem mindegy, hogy mikorra időzíted a szénhidrátok fogyasztását. A délutáni napszakban már ne nagyon egyél ilyesmit, lefekvés előtt pedig egyáltalán ne. A szénhidrát energiával lát el, így a legjobb, ha edzés előtt fogyasztod, de utána sem jön rosszul, hiszen a szénhidrát segít feltölteni a glikogénraktáraidat. A fehérjebevitel is fontos, hiszen az izmok javarészt fehérjékből állnak. A húsfélék, a tojás és a halak nagyszerű fehérjeforrások.

A diéta során soha nem szabad elfeledkezni a folyadékfogyasztásról. Ahhoz, hogy a zsírleadás sikeres legyen, lényeges, hogy a test hidratált legyen. Mindemellett segít megszabadulni a szervezetben felhalmozódó méreganyagoktól, elősegíti a fogyást és a tápanyagok megfelelő felszívódását.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*