Luteinben gazdag alapanyagok: tojás ás spenót.

Megfelelő táplálkozással sokáig megőrizhetjük az egészségünket. Többek között a szem egészségét és az éleslátást is biztosítani tudjuk, ha egészséges táplálékokat veszünk magunkhoz.

A szem egészségét biztosító egyik legfontosabb táplálék a lutein. A lutein egy karotinoid, egy kitűnő antioxidáns, amely védelmet jelent a szem számára az oxidatív stresszel szemben, amely a káros hatású szabad gyökök elszaporodása révén jön létre. A lutein a káros hatású UV-sugarak ellen is védelmet jelenthet, amelyek szintén elősegítik a szabad gyökök elszaporodását.

A luteinben gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása védelmet jelenthet a szembetegségekkel szemben. A lutein például az életkorral összefüggő makuladegeneráció kialakulását is kivédheti. A lutein ezen kívül a szürkehályog, a diabéteszes retinopátia és a glaukóma kockázatait is csökkenti.

Sok táplálék tartalmaz luteint. Lássuk is, melyek ezek. Zöldségek közül a zöld leveles zöldségek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben ezt a tápanyagot.

A spárgában is megtalálható ez a szem számára nélkülözhetetlen tápanyag. A spárga egy remek köret húsételek mellé, de salátát is készíthetünk belőle.

A saláta – legyen is szó bármilyen salátáról – sok luteint tartalmaz. A salátákból nagyon változatos, egészséges ételeket készíthetünk, akár más zöldségek felhasználásával is.

A brokkoli szintén gazdag forrása ennek a tápanyagnak. A brokkolit enyhén párolva fogyaszthatjuk. Lehet köret húsételek mellé, de rakott ételeket is készíthetünk a hozzáadásával és természetesen salátáknak is fontos összetevője lehet.

A tojás is gazdag luteinben. A tojásról ma már bebizonyosodott, hogy nem is egészségtelen, persze csak mértékkel fogyasztva.

A zöldbabban is sok lutein található. Ha húsételt készítünk, köretnek ne rizst vagy burgonyát szolgáljunk fel, hanem párolt babot, hiszen ez az egyik legegészségesebb hüvelyes. Amellett, hogy luteinben bővelkedik, sok rost is van benne, ez pedig az emésztésnek tesz jót.

A cukkini is gazdag forrása ennek a tápanyagnak. A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjük. Nyáron, amikor szezonja van, készíthetünk belőle levest, de salátaként is megállja a helyét.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*