Ugyanazaz az arcrészlet különféle színű szemekkel.

Kutatások szerint a világos, azaz a kék, a zöld és a szürke szeműek nagyobb veszélyben vannak, mint barna szemű társaik. Vagyis ők sokkal nagyobb eséllyel lesznek szembetegek, például az uveális melanoma nagyobb eséllyel fenyegeti őket.

A kutatók azt találták, hogy a barna szemű emberek megbízhatóbbak, mint a világosabb szemű emberek, ráadásul a sötétebb színű emberek hamarabb is tudnak bizalmi kapcsolatot építeni, mint a más szemszínnel rendelkezők.

Egy 2011-ben végzett európai tanulmány azt sugallja, hogy a kék szem és a világos bőr nagyobb esélyt teremt az 1-es típusú cukorbetegség kialakulására.

A kék szemű emberek gyakrabban fogyasztanak alkoholt és rájuk jellemzőbb, hogy addiktívvá is válnak, ellentétben a más szemszínű emberekkel.

Az endometriózis egy kellemetlen betegség. Szakértők szerint a kék szemű hölgyek szenvednek leginkább ebben a betegségben. Ennek nem más az oka, mint az, hogy azok a gének, amelyek a szemszínt szabályozzák, szorosan kapcsolódnak ahhoz a génhez, amely ennek a betegségnek az okozója.

A kék szem általában világos bőrrel párosul. A vitiligo nevű bőrbetegség mégsem ezeket, hanem a sötétebb bőrszínnel rendelkező embereket sújtja leginkább. Ennek nem más az oka, minthogy azok a gének, amelyek a kék szem kialakulásáért felelősek, megakadályozzák ennek a betegségnek a létrejöttét.

Egy ausztrál tanulmány szerint a barna szemű személyek veszélyben vannak, már ami a szürke hályogot illeti. Ez egy nagyon komoly szembetegség, ami homályos látást eredményez.

A barna szeműek gyakran tapasztalnak egy kicsi, kék foltot a szemükben. Ez a Waandenburg-szindróma tünete lehet. Ez egy genetikai rendellenesség, ami csökkenti a pigmentmennyiséget a hajban, a bőrben és a szemben. Ez a betegség hallásvesztéssel is együtt járhat, és egyedi arcvonásokat idézhet elő.

A barna szeműek más sportot is preferálhatnak a világos szeműekkel szemben. Például jobban szeretik a bokszot, a labdajátékokat vagy a focit, míg a kék szeműek leginkább bowlingozni, golfozni és baseballozni szeretnek.

Szintén egy ausztrál tanulmány szerint a kék szeműek nagyobb eséllyel szenvednek makuladegenerációban idősebb korukban, mint sötétebb szemű társaik. Ez a betegség látásvesztést is okozhat.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*