Csillaggyümölcs (Averrhoa carambola) egészben és felszeletelve.

A csillaggyümölcs (Averrhoa carambola) – vagy más néven carambola – őshazája Srí Lanka és a Fülöp-szigetek. Maga a gyümölcs csillag formájú, és nagyon jól mutat, amikor felszeleteljük. Hazánkban az éttermekben ezért gyakran ételek díszítésére használják. A carambola szó pedig azt jelenti, hogy étvágygerjesztő. Talán nem véletlen ez az elnevezés, ugyanis ha meglátja valaki ezt a gyümölcsöt, még a nyál is összefut a szájában. A legismertebb fajtája zöld színű, amely ha megérik, aranysárga színben pompázik. Íze kellemesen édes, egy nagyon lédús, zamatos gyümölcsről van szó. A csillaggyümölcs fogyasztását nem javasolják azoknak, akik valamilyen gyógyszert fogyasztanak és vesebetegeknek is kerülniük kell, mivel a gyümölcsnek igen magas az oxaláttartalma.

A csillaggyümölcs igen gazdag antioxidáns vegyületekben – például C-vitaminban –, amelyek képesek kivédeni a szabad gyökök károsító hatásait, ezáltal néminemű védelmet élvezhetünk a daganatos megbetegedések kialakulása ellen. A gyümölcs tartalmaz még káliumot, cinket és vasat is.

A csillaggyümölcs oldható és oldhatatlan rostokban is meglehetősen gazdag, így az egészséges táplálkozást folytatóknak kötelező lenne a fogyasztása, hiszen a rostok amellett, hogy könnyen eltelítenek, még az emésztésre is kedvező hatást gyakorolnak. De rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a magas koleszterinszint kialakulását, a cukorbetegséget vagy éppen a vastagbéldaganatot. Emellett csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet és a koleszterin bélből való felszívódását is.

Mivel egy édes, szinte mézízű gyümölcsről van szó, ezért lehet belőle főzni lekvárt, szörpöt, de süteményekbe is belesüthető, és gyümölcssalátát is készíthetünk belőle. Indiában is nagy népszerűségnek örvend a csillaggyümölcs, de az indiaiaknál általában csak főzést követően kerül az asztalra. Előfordul azonban, hogy nyersen fogyasztják, ilyenkor alaposan megcukrozzák, de aszalt formában is szeretik és zselét is készítenek belőle. Mivel Indiában többnyire meleg van, ezért gyakran előfordul, hogy a szomjúságot sós carambolával oltják. Az ázsiai nép egyes betegségekre is alkalmazza ezt az aranysárga színű gyümölcsöt. A gyümölcs ugyanis elmulasztja a hányingert és hasmenésre is kiváló. A carambola csökkenti a lázat és az epergörccsel együtt járó kellemetlen tüneteket. Indiában előszeretettel alkalmazzák másnaposság kezelésére.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*