Rozsdás súlyzó és régi ugrálókötél mellett törülközőn egy injekció és gyógyszeres üveg, utal a tiltott szteroidhasználatra.

A testépítéssel foglalkozó egyének többnyire azért szeretik annyira a testépítést, mert egyrészt gyönyörűen kidolgozott testre tesznek szert, másrészt sokkal tudatosabban élik az életüket, hiszen az edzés nagy odafigyelést, precizitást és rendszert kíván meg az életükben. Legyen szó táplálkozásról vagy pihenésről. A testépítők többsége alaposan megszervezi az életét, és általában semmilyen káros szenvedélyük nincs, hiszen ez nem fér össze az egészséges életmóddal, és annyi munkát fektetnek abba, hogy tökéletesen nézzenek ki, hogy egyenesen bűnnek tartanák, hogy az egészségüket akármilyen illegális szerrel rombolni kezdjék.

A minap nézegettem egy testépítőknek szóló újságot és megakadt a szemem egy fiatal testépítő lányon. Vagyis első ránézésre fogalmam sem volt róla, hogy egy fiatal lány képét nézegetem, ugyanis a hölgyeményt körülbelül ötvenévesnek tippeltem. Semmilyen problémám nincs az idős emberekkel, főleg ha még sportolnak is, hiszen nagyon is becsülendő, ha valaki idősebb korában is ad magára és odafigyel az egészségére. Viszont az „idősebb hölgyről” kiderült, hogy mindössze huszonnégy esztendős. Teljesen elhűltem, amikor megtudtam az életkorát, hiszen hiába rendelkezett profin kidolgozott testtel, bizony az arca egy korosodó nő arcát mutatta, nem beszélve az egészségtelen, töredezett és teljesen ősz hajkoronájáról. A hölgyet állítólag több interjú során is faggatták, hogy mi történt vele, szed-e esetleg valamilyen szert, de ő a „vádakat” mindvégig tagadta.

Én nem tudom, hogy mi lehet a valóság, nem értem, hogy mi történhetett ezzel a korábban szép arcú és bájos hölggyel, azonban tisztában vagyok vele, hogy milyen negatív hatásai vannak ezeknek a szteroidot tartalmazó szereknek. Sok ember nem rendelkezik elegendő kitartással és sajnos, azonnali, gyors eredményeket szeretnének elérni. Ilyenkor nyúlnak a különféle anyagokhoz, amelyek lehet, hogy rövid időn belül duzzadó és tökéletesen kidolgozott testalkattal ajándékozzák meg őket, de ezekkel a veszélyes pirulákkal az egészségüket kockáztatják.

A szteroidok nem csupán a kar, a láb, a fenék, a hát vagy a mellkas izmait képesek felduzzasztani, hanem az arc izomzatát is, amely a korábbi arcvonásokat teljesen eltorzítja. A szteroidok a férfiaknál nemzőképtelenséget okozhatnak. Egyes feltételezések szerint a daganatos megbetegedések kialakulásának is oka lehet. A szteroidok okolhatók a magas vérnyomás, a koleszterinszint növekedése, a hormonális változások és a vesekő kialakulásáért is. A szívizom növekedésével nagyobb eséllyel kaphatnak infarktust. Felelőssé tehető a hajhullásért, az őszülésért, a túlzott szőrnövekedésért, az aknés bőr kialakulásáért és az állandó fejfájásért. Lelki elváltozásokat is okozhat. Ingadozhat a hangulat és a korábban jámbor személy agresszívvé is válhat. Ennek az az oka, hogy a szteroidok az idegrendszer működésére is hatással vannak, ami a viselkedést formálja át negatív irányba. A szteroidok károsítják a májsejteket, ami akár daganat kialakulásához is vezethet.

A szteroidok mindkét nemre veszélyesek lehetnek. A nők férfiassá válnak, viszont a férfiakon nőies vonások, jegyek alakulhatnak ki. Nőknél zavar keletkezhet a ciklusukban, terméketlenné válhatnak, számolniuk kell a szőrösödéssel, vagy éppen kóros mértékű hajhullással, amely akár kopaszodáshoz is vezethet. A hangjuk férfiasan elmélyül, és a korábbi nőies formájukat is teljesen elveszítik. Férfiaknál megnőhetnek a mellmirigyek és melleik érzékennyé válhatnak. A szteroidok fogyasztása prosztatamegnagyobbodást is okozhat, csökkenheti a nemi vágyat (nőknél is!) és a nemzőképességet. A férfiakon túlzott mennyiségű zsír rakódhat le.

A szteroidok a szervezetben vízvisszatartást okoznak, és emiatt a szövetek megduzzadnak, a víz azonban nemcsak a bőrben, hanem a vérben is felgyülemlik, amely magas vérnyomást eredményezhet. A fejlődésben lévő szervezetre visszafordíthatatlan következményekkel járhat a szteroidfogyasztás, ugyanis a csontok növekedését akadályozza, viszont emiatt az izmok jóval sérülékenyebbé válnak.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*