Héjától megfosztott mandarinok egy régi tálban, mellette leveles gyümölcsök.

A mandarin, ez az édes, aromás gyümölcs nagyon gazdag antioxidánsokban, például A- és C-vitaminokban. Kutatások igazolják, hogy a mandarin jelentősen csökkenti az oxidatív stressz biomarkerét azoknál a gyermekeknél, akik magas koleszterinszinttel rendelkeznek. Mindemellett fokozza az antioxidáns állapotukat.

A mandarinban lévő gyümölcssav diabéteszes állatok májában védő antioxidáns enzimeket termelt. Egyes tudósok azt sugallják, hogy a mandarin rendszeres fogyasztása elősegítheti a májsejtkárosodás megelőzését. Egy másik vizsgálat pedig arra mutatott rá, hogy a mandarin – ha rendszeresen fogyasztjuk – megvédhet bennünket a hepatitiszfertőzéssel szemben.

Ez az apró gyümölcs a tüdő egészségének megőrzésében is a segítségünkre lehet. Szintén kutatások igazolják, hogy a mandarinban lévő vegyületek mintegy harminc százalékkal csökkenthetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Ázsiában már évszázadok óta nagy tiszteletnek örvend ez az aprócska gyümölcs. A hagyományos kínai orvoslásban a mandarinhéjat a testi energiák szabályozására és az emésztés javítására használják. A mandarinhéj felbecsülhetetlen értékekkel bír, hiszen megszünteti a hasmenést és megnyugtatja a gyomrot.

A nyugati orvoslás is egyetért abban, hogy a citrushéjban megtalálható vegyületek potenciálisan csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomás szabályozását is elérhetjük a segítségével. Emellett azt is sikerült bizonyítani, hogy ezek a vegyületek elősegítik az emlő- és a tüdőráksejtek apoptózisát, azaz halálát. De a vastagbélrákos sejtek elpusztításában is jelentős eredményeket sikerült elérni.

A mandarin gomba-, vírus- és baktériumellenes hatásokkal rendelkezik. A mandarinolaj javítja a nyirok és a vér áramlását, különösen a bőr alatt, ezért rendszeresen használva sokáig megőrizheted a fiatalos bőrödet.

A mandarin is tisztítja a vért és segít eltávolítani a nemkívánatos toxikus anyagokat a szervezetből. Ennek segítségével megelőzhetjük a toxinok lerakódásából származó betegségeket, mint például a köszvényt vagy az ízületi gyulladást.

Ha mandarint fogyasztunk étkezés után, úgy jobb lesz az emésztésünk, és ez még az étvágyat is segít megnövelni.

A mandarin olaja nyugtató hatással rendelkezik, Használatával nemcsak a stresszt, de a szorongást is elkerülhetjük.

A legjobb, ha organikus terméket választunk, amikor mandarint vásárolunk. Ugyanis a hagyományos termesztésben még ma is sok esetben használnak különféle peszticideket, amelyek mérhetetlenül károsak az egészségre.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*