Egy csésze friss kávé, mellette zsákból kiöntött kávészemek.

A kávé koffeint tartalmaz. Az utóbbi évtizedek kutatási eredményei nagyon eltérők azzal kapcsolatban, hogy a koffein káros-e az egészségre, vagy semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár a fogyasztása. Voltaképpen a koffeinre is általános érvényűvé vált, hogy ha mértéket tartunk a fogyasztásával, akkor nem kell tartanunk semmilyen káros mellékhatástól. Viszont oda kell figyelnünk arra, hogy mennyi kávét iszunk naponta, hiszen koffein nem csupán a kávéban, hanem a teában, a csokoládéban, az energiaitalokban is megtalálható, de már úgynevezett koffeintablettákat is forgalmaznak, amelyeket a testépítők egy bizonyos hányada is előszeretettel használ.

Akik nem tartanak mértéket a koffeinfogyasztást illetően, számolniuk kell azzal, hogy gyomorfekélyük lesz, magas vérnyomás alakul ki náluk, alvászavaroktól szenvednek, memóriagondokkal kell megküzdeniük, fejfájás fogja gyötörni őket, vagy éppen gyomorsavtúltengés keseríti meg a mindennapjaikat. A mértéktelen kávéfogyasztók körében jelentősen csökken a termékenység, és súlyos pszichés függőség kialakulásával kell számolniuk. Naponta 1-3 csészénél többet nem szabad belőle fogyasztani, mert ha valaki túl sok koffeint fogyaszt, súlyos mellékhatásokkal kell számolnia. Ilyenek például a kézremegés, a pánikroham, a heves szívdobogás vagy az izomrángás.

Miért olyan népszerű a sportolók és a testépítők körében a koffein? Ennek számtalan oka lehet. A koffein növelni képes a teljesítményt, adrenalint szabadít fel a szervezetben és csökkenti képes a fáradtságérzetet. Felpörgeti az anyagcserét, elősegíti a zsírégetést, csökkenti az étvágyat és javítja az izmok teljesítőképességét. Az edzések meglehetősen nagy fizikai megtereléssel járnak, a koffein azonban fokozza a munkabírást és nagymértékben enyhíti a kialakult fájdalmat. Akik rendszeresen kávéznak, vagyis bizonyos időközönként pótolják szervezetük koffeinszükségletét, arról számoltak be, hogy nagyobb állóképességgel rendelkeznek, mint korábban, amikor nem ittak rendszeresen kávét.

Mivel a koffein a központi idegrendszert stimulálja, így azt érezhetjük, hogy a fogyasztása energiával tölt fel bennünket. Ez az érzés már csak azért is veszélyes, mert a koffein tulajdonképpen egy legális drog, ami rövid időn belül képes arra, hogy függőséget alakítson ki nálunk. Éppen ezért azok a testépítők, akik koffeinnel kívánják növelni a teljesítményüket, lehetőleg ne igyanak mindennap kávét, elég ha csupán edzések előtt juttatják szervezetüket koffeinhez.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*