Személyi edző méri az idejét tanítványának, aki plankból súlyzós felhúzásokat végez váltott kézzel.

Azok, akik sportolnak és rendszeresen edzenek, szeretnék, hogy a teljesítményük egyre jobb és jobb legyen, hiszen csak így van értelme a rengeteg edzéssel eltöltött időnek. De mit is jelent az, hogy teljesítmény? A teljesítmény-összetevő nem más, mint olyan jellemzők összessége, amely a rendszeresen edző személyiségéhez kapcsolódik, és amelyek kiemelkedő szerepet töltenek be az adott sportteljesítményben. Meg kell azonban különböztetnünk a teljesítőkészséget és a teljesítőképességet. A teljesítőkészségbe beletartoznak például a sportoló személy fizikai képességei, vagyis, hogy mennyire hajlékony, milyen az állóképessége, de ide sorolható még az erő és a gyorsaság is. A teljesítőképesség részei a technikai ismeretek, melybe a taktikai ismeretek és más értelmi képességek is beletartoznak. Ezzel szemben a teljesítőkészség az sok mindennek a függvénye. Többek között nagyban meghatározza, hogy a rendszeresen sportoló személynek milyen magához a sporthoz, az edzéshez való viszonya, milyen kapcsolatot ápol a társaival, az edzőjével, vagy hogyan viszonyul a kihívásokhoz vagy éppen a versenyekhez. Lényeges, hogy milyen motivációi vannak, milyen célokat tűz ki maga elé és azokat hogyan képes megvalósítani.

A teljesítményt jelentősen meghatározza az edző és a sportoló kapcsolata, viszonya. Az, aki felfogad egy személyi edzőt, elvárásokat támaszt vele szemben. Szeretné, hogy az edzője megismerje és olyan személyre szabott edzéstervet készítene számára és olyan tanácsokkal látná el, amely a fejlődését szolgálná. Az együtt töltött idő alatt pedig mind az edző, mind a sportoló látványos eredményeket szeretnének elérni, hiszen csak így van értelme bármilyen edzésbe is belekezdeni.

A teljesítményt nagyban meghatározza a genetika is, hiszen nagyon lényeges, hogy milyen fizikummal rendelkezünk és milyen, illetve mennyi pszichikai terhelést vagyunk képesek elviselni, tolerálni.

A teljesítményünk az életmódunktól, a táplálkozásunktól is függ, amelyben ismét csak kitüntetett szerepe van az edzőnek, aki elméleti tudásával a segítségünkre lehet ebben a kérdéskörben is.

A teljesítményünk attól is függ, hogy mennyire kiegyensúlyozott az életünk. Milyen munkát végzünk, pontosabban, hogyan érezzük magunkat a munkahelyünkön. Ugyanígy az emberi kapcsolataink – család és barátok – is meghatározzák a produktivitásunkat.

A teljesítőképességünket maga az edzés is meghatározza, hiszen nem mindegy, hogy milyen edzésprogramot hajtunk végre hétről hétre. Hiszen nem biztos, amiért kőkeményen edzünk, azt jól is csináljuk. A pihenés igen jelentős tényező a teljesítménynövekedésben, mert ha nem hagyunk elegendő időt a regenerációnak – fizikoterápia, masszázs, szauna – és nem alszunk eleget, ez a másnapi teljesítménycsökkenésünket idézheti elő. De a sportsérülések és a betegségek miatt is sokkal gyatrábban fogunk teljesíteni, sőt többet ártunk magunknak, ha betegen edzünk és nem pihenjük ki magunkat.

A teljesítményünket az is befolyásolhatja, hogy milyen környezetben élünk és milyen hatások érnek bennünket nap mint nap. Gondoljunk csak az anyagi körülményekre. Ha valaki úgy határoz, hogy ő holnaptól testet szeretne építeni, azt gondolnánk, hogy semmi sem szabhat gátat a céljainak. Pedig dehogynem. A kedvezőtlen anyagi körülmények igenis hátráltató tényezők lehetnek. Vagy el sem tudja kezdeni az illető a testépítést, vagy képtelen annyi pénzt áldozni szenvedélyére, amennyire a teljesítménynövekedéshez szükséges volna.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*