Műfüves pályára letéve egy kék teniszütő, rajta két teniszlabda.

Sokféle kutatás zajlik azzal kapcsolatban, hogy mely sportok számítanak a legegészségesebbnek, illetve hogy melyek azok a mozgásformák, amelyek nem csupán a testet, hanem az elmét is edzik. Egyes vizsgálatok azt támasztották alá, hogy a tenisz nagyon egészséges sport, mindamellett hogy a testet jó kondícióban tartja és az agyműködésre is pozitív hatást gyakorol, még az egyik legkevésbé sérülésveszélyes sportnak is számít. Ráadásul nagyon könnyen el lehet sajátítani az alapokat, miután akár versenyeken is lehet indulni. A tenisz bármely korosztály számára javasolható sport, ugyanúgy ajánlható a gyerekeknek és a felnőtteknek, mint az idősebbeknek.

A teniszezés csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és a csontritkulás kialakulásának esélyét. Megmozgatja a fő izomcsoportokat, és a folyamatos mozgás jó hatással van a váll, illetve a csípő ízületeire. Azoknak is tökéletes választás, akik fogyni szeretnének, hiszen óránként akár 600 kalóriát is el lehet égetni ezzel a mozgásformával. A tenisz hatékonyan fejleszti az erőt, az állóképességet és a reflexeket. Általa jobbá válik a ritmusérzék, a koncentrációs képesség, az egyensúlyérzék és a térlátás, fokozza az izomtónust és a hajlékonyságot, javítja a problémamegoldó és a döntéshozó képességet. A megfelelő társaság és teniszpartner pozitívan hathat a hangulatra, továbbá bővülnek az ember társadalmi kapcsolatai, amihez elengedhetetlen a szociális képességek fejlődése. A tenisz során is felszabadul endorfin, vagyis boldogsághormon a szervezetben, ami nem pusztán csak vidámságot eredményez, hanem a teljesítményt is fokozni képes. Ajánlható azoknak is ez a sport, akik gyakran érzik magukat mélabúsnak, vagy sokszor uralkodik el rajtuk a depresszió. Egy-egy teniszmérkőzés után garantáltan nem lesz oka az illetőnek szomorkodásra, hiszen a sport hihetetlen, hogy mennyi energiával látja el a szervezetet.

Idősebb embereknek már csak azért is érdemes lenne kipróbálni és életükbe beilleszteni ezt a sportot, mivel a fizikai és mentális egészség mellett a szellemi képességeket is hatékonyan fejleszti és erősíti. Az agyterületek folyamatosan dolgoznak teniszezés közben, hiszen meg kell tervezni az ütéseket, a mozdulatokat, előre kell gondolkodni, kreatívnak kell lenni, és az állandó gondolkodás mellett ügyelni kell a szem és a kéz koordinációjára is. Agyunkat folyamatosan, életünk végéig edzeni szükséges. Amennyiben nem tréningezzük az elménket, utolérhet bennünket a demencia, az elbutulás, az Alzheimer-kór és egyéb, agyat érintő betegségek. Viszont ha foglalkozunk azzal, hogy elménket jó kondiban tartsuk, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy ezek a betegségek a hatalmukba kerítsenek és behálózzanak bennünket.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*