A terhestorna harom fo elonye

A gyógyszeres kezelés terhes nőknél különösen bonyolult kérdés. Mielőtt a szülész-nőgyógyász felír egy gyógyszert valamely panasz kezelésére és meghatározza a napi adagot, figyelembe veszi a terhes nő életkorát, általános egészségi állapotát, a terhesség aktuális szakaszát, az esetleges gyógyszerallergiát és egyéb, rendszeresen szedett gyógyszerek típusát. Mindez nagyon fontos az anyára és a magzatra gyakorolt káros mellékhatások elkerülése érdekében.

A várandós nő edzéstervének kialakítása hasonló körültekintést igényel. Az edzés típusa, intenzitása, gyakorisága és időtartama mind-mind fontos tényezők. Egyénenként máshogy hat a testmozgás, a terhes nőkre nézve pedig különösen veszélyes a megerőltető edzés, ilyenkor könnyebben rándulnak meg az izmok és a túlzott terhelés más káros hatásokkal is járhat.

A megfelelő edzésprogram azonban semmiféle káros hatással nincs a terhességre, és később a vajúdásra és a szülésre sem.

Terhesség

Fontos a szakszerű terhesgondozás, amely magában foglalja a normál, komplikációmentes szülésre történő felkészülést annak érdekében, hogy a leendő anya egészséges csecsemőnek adhasson életet. A megközelítés lényege, hogy a terhes nőnek nem szabad megerőltető munkát végeznie, de nem szükséges a szülésig tartó időszakot ágyban töltenie sem.

A terhesség előrehaladtával a leendő anya fizikai állapota állandóan változik, ezért különösen fontos, hogy folyamatosan megfelelő egészségügyi ellátásban és tanácsadásban részesüljön. Az anya és főként a baba egészségére is jótékony hatással van a kímélően aktív életmód a terhesség alatt.

Az állapotos nő vérnyomását, testsúlyát és általános egészségi állapotát rendszerint ellenőrzi az orvos a terhesgondozás keretében. Ezen tényezők megfelelő szinten tartása érdekében a leghatékonyabb az edzés. Egészségügyi szakemberek szerint a szülésre való megfelelő felkészülés testi-lelki felkészülést is jelent egyben, a terhes nőnek gyakorlati tanácsokra van szüksége saját maga és a baba egészségének megőrzése érdekében.

Alábbiak szerint összegezhetők a terhestorna előnyei, ezeket figyelembe véve minden anya és leendő anya beláthatja, hogy kíméletes, de rendszeres testmozgásra mindenképpen érdemes időt és energiát szánni:

1. Legyőzhető a fáradékonyság.

Ahogy izmaink fáradnak, egyre kevesebb erőt fejtenek ki. A lépcsőzéshez vagy a hólapátoláshoz hasonló egyszerűbb teendő elvégzésénél a fáradt izmok miatt egyszerre több izomcsoport igénybevételére van szükség. A fáradt izmok nem túl hatékonyak, és extra terhelést jelentenek a várandós nőnek a naponta gyarapodó súlytöbbleten felül, ami könnyen izomgörcshöz vagy izomgyulladáshoz vezet.

A rendszeres testmozgás a terhesség ideje alatt is javítja az izmok állapotát és teljesítőképességét, ezáltal csökkenti a fáradékonyság tüneteit.

2. Csökkenthető a hátfájás.

Az üléshez és helyben álláshoz hasonló egyszerű testhelyzetek közben is teher helyeződik az izmok egy részére, ami fáradságot okoz. Az órákig tartó ácsorgás például kimondottan megterheli a terhes nők hátizmait.  Rendszeres mozgással azonban javítható a testtartás és csökkenthető az ezzel járó fájdalom.

3. Javítható az oxigénellátás.

A szervezet munka és edzés közben komplex szénhidrátokból származó – a májban és az izmokban raktározott – glikogént használ fel. A rendelkezésre álló glikogénkészlet meghatározza a végzett tevékenység időtartamát, mivel a testmozgás kimeríti ezt az energiaraktárt, és egyben fáradságot is okoz.

A nagyobb igénybevétellel járó tevékenység nagyobb mennyiségű glikogén raktározására serkenti a szervezetet. A glikogén az oxidáció során válik a terhes nő által felhasználható energiává, amelyre szülésnél az ujjak mozgatásához, az izmok befeszítéséhez, a tüdő és a szív működtetéséhez szükség van.

A testmozgással járó előnyöknek csupán töredékét soroltuk fel. A kíméletes testmozgás fentiek szerint mindenképpen jótékony hatású. A kezelőorvossal való konzultáció azonban feltétlenül szükséges az edzés megkezdése előtt, akár várandós, akár nem.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*