Égő cigarettavég sok füsttel.

Meglátásom szerint ez a két tevékenység, mármint a dohányzás és az edzés nem igazán fér meg egymás mellett. Ennek ellenére szoktam látni olyan „sportembereket”, akik alighogy kilépnek az edzőterem ajtaján, már veszik is a szájukba a cigarettát, és kis idő múlva gyárkémény módjára eregetik a füstöt. Maga a dohányzás sem nyújt szép látványt, de ha egy olyan emberről tudjuk meg, hogy dohányzik, aki egyébként a rendszeres testmozgás mellett tette le a voksát, akkor egyenesen rémisztőnek és ijesztőnek találjuk a helyzetet.

A dohányzás káros hatásaival azt hiszem, mindenki tisztában van. A dohányzás légúti betegségeket és tüdőtágulást okozhat. Megnöveli a csonttörések és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A rendszeresen cigarettázók jóval gyakrabban szenvednek daganatos betegségben, mint nemdohányzó társaik. De okozhat terméketlenséget, látásvesztést, és a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásnak is lehet a cigarettázás az oka. Gyengíti az immunrendszert, így a kórokozók jobban el tudnak szaporodni a szervezetben, különféle betegségeket okozva. A dohányzás csökkenti a szellemi teljesítőképességet, nem beszélve a kellemetlen leheletről és a sárgásan elszíneződött fogakról. Mindemellett a bőr idő előtti öregedéséért is felelőssé tehető.

Azokra az emberekre is nagy-nagy veszélyt jelent a dohányzás, akik semmiféle testmozgást nem végeznek, de a rendszeresen edzők számára is nagy kihívást jelent, hiszen rettentő módon megterheli a szervezetüket. A dohányzó ember szervezete, pontosabban a vére kevesebb oxigén szállítására lesz csak képes, vagyis edzések alatt az izmokhoz nem tud kellő mennyiségű oxigén szállítódni. Ez az izmok gyorsabb kifáradásához vezethet és az edzések sem lesznek olyan hatékonyak, mint annál, aki ugyanannyi ideig izzadt az edzőteremben, viszont egészséges életmódot folytat – cigaretta nélkül.

A dohányzásnak érszűkítő hatása van. Ha az erek beszűkülnek, akkor az izomerősítő edzések sem lesznek olyan látványosak, mint annál a személynél, aki nem cigarettázik. Ha az emberi szervezetben kevesebb oxigén képes a különféle szervekhez és szövetekhez eljutni, akkor ez azt jelenti, hogy kevesebb energiával fog rendelkezni az illető és még az anyagcseréje sem fog olyan ütemben működni, mint nemdohányzó társainál.

A rendszeresen végzett, megerőltető edzésekhez egészséges szívre és tüdőre van szükség. A dohányosok viszont sokat köhögnek és valamennyire biztos, hogy károsodott ez a két szervük, de ha nincs is semmi baj sem a szívükkel, sem a tüdejükkel, akkor sem lesz képes egyik szervük sem olyan eredményes munkára, mint egy nemdohányzó ember esetében.

Edzés után a tüdő és az erek kitágulnak, felgyorsul az anyagcsere és a keringés is fokozódik. Ha valaki rögtön az edzést követően rágyújt egy cigarettára, akkor a bűzölgő rúdban lévő méreganyagok sokkal károsabban hatnak a szervezetükre, vagyis ezek az anyagok sokkal gyorsabb tempóban fognak szétterjedni.

A testépítők egyik célja általában az, hogy növeljék a testtömegüket. Viszont a cigarettában lévő nikotin éppen ellenkező hatást képes kiváltani. Vagyis a rendszeresen dohányzók általában képesek a normál testsúlyukat megtartani, mert aki dohányzik, rendszertelenül és kevesebbet eszik, hiszen a cigaretta csökkenti az étvágyat és nem is teszi olyan élvezetessé az evést, mivel a dohányos embereknek jelentősen lecsökken a szag- és az ízérzékelése is.

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*