Testépítő térdét fejére hajtva tárja szét kezeit.

A testépítés nem létezhet alapelvek nélkül. Nyilván minden testépítőnek megvan a saját maga elképzelése arról, hogy milyen álomalakot szeretne elérni, de teljesen fölösleges olyan ideákat kergetni, amelyek soha nem fognak megvalósulni. A legfontosabb, hogy betartsák a testépítés néhány alapelvét, amelyet szem előtt tartva és követve elérhetnek és megvalósíthatnak egy olyan állapotot, amely igazodik a testalkatukhoz, a nemükhöz és egyéb adottságaikhoz.

Az egyik legfontosabb elv tehát, hogy reális célokat tűzz ki magad elé. Először ne a hosszú tervek lebegjenek a szemeid előtt, hanem tűzz ki apró célokat, amely előbb-utóbb elindítanak a siker útján és, amelyeket biztos, hogy könnyebben meg is fogsz valósítani, mint egy elérhetetlen álmot, amelynek köze sincs a realitásokhoz.

Lényeges, hogy az edzésed különböző szakaszokból álljon, amelyeket egymás után szükséges megvalósítanod ahhoz, hogy a munkád eredményes és gyümölcsöző legyen. A kondicionáló szakaszt mindig az izom méretének fejlesztése kell, hogy kövesse, de emellett az is lényeges, hogy az erőd fokozódjon és a testzsírod az ideális szintre csökkenjen le. Amikor izmaid elérték a kívánt méretet, akkor sem dőlhetsz hátra nyugodtan, hiszen ezen a méreten még javítanod kell, de az izmaid alakján is csiszolnod szükséges. Ezt a fázist a szálkásítás szakasza követi. Ha a testépítés számodra nem csupán egy hobbi, akkor nyilván versenyekre is fogsz készülni, amelyhez rengeteg erő és kitartás szükségeltetik. Az edzések közötti és a versenyek utáni aktív pihenésről se feledkezz el soha, hiszen a testednek, a lelkednek és még a szellemednek is szüksége van a regenerációra és az edzések nélküli időszakokra. Fejlődésed csak ekkor lesz sikeres és eredményes.

A testépítési alapelvek közé sorolható a megfelelő edzésterv kidolgozása. Ehhez lehet, hogy szükséged lesz egy tapasztalt, hozzáértő személy segítségére, aki szintén testépítéssel foglalkozik. Ha nincs a környezetedben ilyen személy, akkor mindenképpen konzultálj személyi edzővel, aki szakmai tudásával azon lesz, hogy a legjobbat hozza ki belőled.

Mielőtt belekezdenél a testépítésbe, alaposan ásd bele magad a témába és jól gondold át, hogy valóban szeretnéd ezt az életet, vagy csak egy fellángolás áldozata lettél és a lelked mélyén tudod, hogy nem leszel képes arra a kitartásra és rendszerezett, szervezett életre, amelyet ez az életforma megkíván. A testépítéshez kevés a lelkesedés, ehhez odaadás és elkötelezettség is szükségeltetik.

Mielőtt azonban vehemensen belevetnéd magad a kőkemény edzésekbe, jobb ha tudod, hogy a testépítés nem olcsó mulatság. Hiszen gondosan ügyelned kell a megfelelő táplálkozásra, étrend-kiegészítőkre is szükséged lehet, terembérletet kell váltanod és lehet, hogy még egy személyi edző segítségére is szükséged lehet. Amennyiben ez nem jelent számodra akadályt, és alaposan átgondoltad a döntésedet, akkor adj bele mindent, hogy a lehető legjobbat és legtöbbet hozd ki önmagadból!

Hagyjon választ!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*